print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Wonen in Portugal

Wonen in Portugal

Bij ons op kantoor zijn de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed en de heer mr. drs Sanne van den Elst gespecialiseerd inzake uw emigratie of tweede woning in Portugal. Als u een vraag hierover heeft, kunt u hen geheel vrijblijvend e-mailen. Wij hebben diverse klanten die in Portugal een tweede woning hebben of hier permanent wonen. Meestal wordt de keuze gemaakt op basis van het weer of de belastingheffing (geen successieheffing, lage inkomstenbelasting en geen vermogensbelasting). De meeste pensioenen en uw AOW zijn belast in Portugal, meestal tegen een lager tarief dan in Nederland. Over gerealiseerde winsten bij verkoop (bijvoorbeeld van onroerende zaken of beleggingen) moet wel belasting worden betaald. Hierbij worden inwoners gunstiger behandeld dan niet-inwoners, dit is door EU-wetgeving langzaam aan het veranderen.

Algemeen

De officiële naam is de Portugese Republiek, er wonen dik 10 miljoen mensen en het land is 2,5 keer zo groot als Nederland. Portugal is een republiek. De hoofdstad is Lissabon en daarnaast zijn er diverse grote steden. De prijzen zijn er nog steeds gunstig en benzine, levensmiddelen, sterke drank en sigaretten zijn er goedkoop. Het leven is iets goedkoper dan in Nederland en de woningen kunnen – in bepaalde gebieden – nog steeds voordelig geprijsd zijn.

Wonen in Portugal

Het wonen in Portugal bevalt de meeste van onze klanten goed. Het kopen van een woning aldaar noopt u - evenzo als in Spanje - veelal tot het eerst verdiepen in de markt. Bij de aankoop van een woning heeft u een advocaat nodig en daarna moet een lokale accountant (of belastingadviseur) u jaarlijks helpen bij uw aangifte (dit is door de overheid verplicht gesteld). Wij doen dit niet zelf, maar hebben wel informatie over deskundige adviseurs aldaar. Er bestaat in Portugal, evenals in elk ander Europees land, een aantal belastingen. Er zijn aankoopbelastingen, jaarlijkse onroerend goed belasting, inkomstenbelasting, wegenbelasting en nog meer belastingen. Regelt u als eerste een verblijfsvergunning en vervolgens een sofinummer.

Portugal is een ontwikkeld land en arm. Sinds 2004 wordt er op fiscaal gebied een strakker beleid toegepast, tot dat moment werden veel transacties via het zwarte circuit afgewikkeld. Bij de verkoop van woningen moest capital gain tax worden betaald. Dit gebeurde nooit, nu wel. De belastingdienst moet zich binnen 4 jaar bij u melden en doet dit meestal ook. De meeste Nederlanders wonen in het dunbevolkte zuiden van Portugal (zoals de Algarve).

Download

Belastingverdrag met Portugal

Overzicht heffingsbevoegdheid Portugal of Nederland

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Wonen in Portugal

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap