print sitemap zoeken disclaimer contact

Verliesverrekening en fiscus

De verliesverrekening zal in 2022 worden aangepast. Verliezen zijn vanaf 2022 onbeperkt vooruit te verrekenen (ook bestaande verliezen). Edoch zoals het in Nederland vaker gaat "niets voor niets". Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om alle verliezen te verrekenen. Voor zover de belastbare winst meer bedraagt dan € 1 miljoen is slechts 50% beschikbaar om verlies te verrekenen.

Voorbeeld verliesverrekening per 2022

Pech B.V. heeft een compensabel verlies van € 5 miljoen. In 2022 wordt er € 4 miljoen winst gemaakt. In de situatie tot 2022 zou er geen vennootschapsbelasting verschuldigd zijn. Onder de nieuwe regels kan echter slecht € 1 miljoen volledig worden verrekend en van de resterende € 3 miljoen winst maar 50%. Er moet dan dus over € 1,5 miljoen winstbelasting worden betaald (ondanks de aanwezige compensabele verliezen). Van de € 5 miljoen compensabele verliezen resteert er dan nog € 2,5 miljoen.

Verliesverrekening in de B.V.

Sinds vele jaren kan de B.V. verliezen verrekenen met winsten in de toekomstige 9 jaren. Tevens kan de B.V. het verlies verrekenen met de winsten uit het vorige boekjaar. Onder voorwaarden kan de B.V. sinds 2019 de verliezen verrekenen met de winst van het vorige jaar en met de winst van komende 9 jaren.

  • Verliezen van vóór 2019 kunnen worden verrekend met winsten van de komende 9 jaren;
  • Verliezen vanaf 2019 kunnen worden verrekend met de winsten van de komende 6 jaren.

Voorbeeld verliesverrekening Vennootschapsbelasting

Een verlies uit 2018 kan worden verrekend met de winst in 2017 en - als dit niet voldoende is - met de winsten van de komende 9 jaren, in eerste instantie de winst 2019.

Verliesverrekening Vennootschapsbelasting vanaf 2022

Verliezen zijn op dit moment verrekenbaar met de winsten voor de komende 6 jaar. Voor de inkomstenbelasting gelden andere spelregels (zie hierna). Vanaf 1 januari 2022 zullen de spelregels worden aangepast. De achterwaartse verliesverrekening (1 jaar) blijft gelijk. De voorwaartse verliesverrekening wordt vanaf 2022 anders, tot € 1.000.000 zijn deze verliezen onbeperkt verrekenbaar. Is het verlies hoger, dan kan er in een jaar maximaal € 1.000.000, vermeerderd met 50% van de belastbare winst nadat deze € 1.000.000 is verrekend, nog worden verrekend.

Deze regeling geldt ook voor oudere verliezen, derhalve voor verliezen vanaf 2013.

Voorbeeld verliesverrekening VPB na 2022

Jansen B.V. heeft een compensabel verlies van € 8 miljoen. De winst in 2023 bedraagt € 3 miljoen. Een verlies van € 1 miljoen is verrekenbaar en daarnaast nog 50% van (€ 3 -/- € 1 miljoen) = € 2 miljoen, zijnde € 1 miljoen. Er mag dus in 2023 maximaal € 2 miljoen verlies worden verrekend. Over € 1 miljoen winst / belastbaar bedrag moet vennootschapsbelasting worden betaald. Er resteert dan nog een compensabel verlies van € 6 miljoen.

Verlies en IB-ondernemer

Het verlies is verrekenbaar met de winsten in de toekomstige 9 jaar. De IB-ondernemer kan een verlies tevens verrekenen met de winsten uit de 3 jaren die daaraan voorafgaan. Het verlies is te verrekenen met het overige positieve inkomen in box 1. Een startende ondernemer met verlies kan dus zijn ondernemingsverlies verrekenen met het salaris van de vorige jaren. Als u snel geld nodig heeft, kunt u ook om een voorlopige verliesbeschikking vragen, hierbij wordt 80% van het verlies alvast door de Belastingdienst verrekend.

Vragen over verliesverrekening

Vrijwel wekelijks helpen wij ondernemers of DGA’s met fiscale adviezen en ook vragen over verliesverrekening. Het meest gekozen advies is de ondernemersscan (fiscale adviezen op meer dan 100 onderdelen binnen uw bedrijf) of een toetsing van de werkkostenregeling (de WKR-scan). Ook adviseren wij vele ondernemers bij boekenonderzoeken, bezwaar- en beroepsprocedures, emigraties en het verkopen van hun onderneming. Interesse? Neem contact op of stuur een e-mail, wij nemen dan binnen 48 uur contact met u op.

Vragen over verliesverrekening

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 10-11-2021
Artikel gemaakt op 13-11-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2009 Eindejaarstips 2009 Eindejaarstips voor bedrijven Verliesverrekening en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap