Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Prinsjesdag Belastingplan Belastingplan 2021 Zelfstandigenaftrek 2021

Zelfstandigenaftrek in 2021

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek op dit moment?

De zelfstandigenaftrek is in het verleden ingevoerd om op eenvoudige wijze de positie van de ondernemer te verbeteren. De zelfstandigenaftrek verlaagt de belastbare winst uit onderneming. Daarmee zorgt de aftrek voor (meer) ruimte voor investeringen en versterkt het eigen vermogen (1984). Later is de zelfstandigenaftrek door de wetgever als instrument ingezet om inkomenssteun voor ondernemers te realiseren en als compensatiemiddel voor de tariefverlaging in de vennootschapsbelasting. Eén aftrek, maar wel een belangrijk beleidsinstrument.

De zelfstandigenaftrek is beschikbaar voor ondernemers in de inkomstenbelasting die voldoen aan het urencriterium.

Wat doet het Belastingplan 2021 met de zelfstandigenaftrek?

In 2020 werd al een afbouw van de zelfstandigenaftrek aangekondigd. De achterliggende reden is het verkleinen van het verschil tussen werknemers en ondernemers in de inkomstenbelasting, box 1. Werknemers hebben immers, op reisaftrek na, in het geheel geen recht op bijvoorbeeld een maatregel als zelfstandigenaftrek. Wel bestaat de arbeidskorting. Deze geldt voor zowel werknemers als zelfstandigen. Het kabinet wil de kloof tussen werknemer en ondernemer verkleinen door de zelfstandigenaftrek terug te brengen. Inkomstenderving kan dan worden opgevangen met een verhoging van de arbeidskorting.

Het kabinet streeft voor 2021 / 2022 naar lastenverlichting en wijzigt daarom de verhouding zelfstandigenaftrek en arbeidskorting op een andere wijze dan in 2020 werd voorzien. In 2021 neemt de zelfstandigenaftrek sneller af dan oorspronkelijk werd aangekondigd en wel met € 360. Tevens wordt de arbeidskorting in 2021 verhoogd. Per saldo zal dit voor het merendeel van de ondernemers in de inkomstenbelasting niet tot enige inkomstenderving leiden, zo luidt het verhaal van de wetgever.

Tot slot heeft het kabinet het voornemen om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen in de toekomst. Tussen 2022 en 2027 zal jaarlijks de zelfstandigenaftrek met € 360 per jaar afnemen. In de oorspronkelijke plannen was dit een verlaging van € 250 per jaar. 

Hulp nodig of vragen?

Een belastingaangifte voor ondernemers in de inkomstenbelasting kan complex zijn. Jaarlijks veranderen de regels en een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Het uitbesteden van uw aangifte aan een specialist voorkomt een onjuiste aangifte. Tevens is het zo dat de specialist vaak mogelijkheden ziet die u zelf over het hoofd hebt gezien. Neem gerust eens contact op met ons!

Ondernemer en fiscale vraag? Of gevoel dat u teveel belasting heeft betaald?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?


Opmerkingen/vragen


Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.Meer weten van zelfstandigenaftrek 2021Auteur(s) van zelfstandigenaftrek 2021


D. van der Veen (Dennis).
Belastingadviseur ,

088 027 00 50
d.vanderveen@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

P. Koopman (Pim).
Belastingadviseur,

0880270051
p.koopman@jongbloed.tv

Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Actueel Prinsjesdag Belastingplan Belastingplan 2021 Zelfstandigenaftrek 2021

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap