print sitemap zoeken disclaimer contact

Kosten tuin en hekwerk rijksmonument

Er gold een fiscaal gunstige regeling voor (groot) onderhoud aan een rijksmonument. De regeling voor eigen woningen en beleggingspanden in box 3 is verschillend. Deze regeling is afgeschaft per 1 januari 2019. Tot dat moment waren kosten voor rijksmonumenten aftrekbaar, hieronder de oude regeling. Vanaf 2019 geldt een subsidieregeling voor instandhouding van rijksmonumenten, informatie hierover treft u aan op de site van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bij onderdeel subsidies.

De kosten voor onderhoud, vervangen of repareren van zaken aan uw rijksmonument zijn aftrekbaar. Het moet hierbij echter wel gaan om onderhoudskosten. Dit zijn werkzaamheden die betrekking hebben op feiten die ervoor zorgen dat het rijksmonument in een bepaalde staat wordt hersteld, hierbij kunt u denken aan achterstallig onderhoud.

Het mag dus niet gaan om verbetering van het rijksmonument. In de praktijk zien we regelmatig bij rechters discussie over het begrip "onderhoud" en "verbetering". De onderhoudskosten zijn dus aftrekbaar indien:

  • het gaat om een rijksmonument;
  • het rijksmonument wordt gebruikt als eigen woning (of box 3);
  • het kosten zijn voor onderhoud (dus geen uitbreiding of verbetering).

Andere kosten, zoals afschrijving of vaste eigenaarslasten, zijn met ingang van 1 januari 2012 niet meer aftrekbaar.

Nieuws aftrek rijksmonument

De fiscale aftrek voor onderhoud van rijksmonumenten blijft in 2017 bestaan. Dit heeft Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in november 2016 laten weten. Het document kunt u hier raadplegen.

Procedure Gerechtshof 2013

De heer X woont in een geweldig rijksmonument met zijn vrouw. Het pand is ingeschreven in het zogenaamde monumentenregister. In de jaren 2005 en 2006 wordt er flink aan het rijksmonument gewerkt. In de aangifte 2006 wordt in totaal € 143.000 in aftrek gebracht, de inspecteur staat een aftrek van € 71.000 toe. De werkzaamheden hebben betrekking op de restauratie van het rijksmonument, het veranderen van de vijver / tuin / waterkant en (voor 25%) op de tuin (die is beschadigd door de werkzaamheden). De discussie met de inspecteur heeft betrekking op de aftrekbaarheid van een aantal werkzaamheden, dit gaat specifiek om:

  • herinrichting van de tuin;
  • de reparatiekosten van het hek; en
  • de restauratiekosten van de garage.

Het Gerechtshof in Amsterdam is het met de Rechtbank eens, niet alle kosten zijn aftrekbaar. De garage, de tuin en het hekwerk staan niet afzonderlijk als monument ingeschreven in het monumentenregister. De garage, de tuin en het hekwerk kunnen hierdoor niet als (een onderdeel van) een rijksmonument worden gezien. Conclusie: kosten niet aftrekbaar.

Bron

Uitspraak Gerechtshof Amsterdam d.d. 20 juni 2013 (publicatie 3 juli 2013) (bron: rechtspraak.nl).

Wet op de inkomstenbelasting, artikel 6.1 en 6.31.

Kosten rijksmonument aftrekbaar? Maak gerust een afspraak

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Meer weten van kosten tuin en hekwerk monument

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Eigen woning Rijksmonument Kosten tuin en hekwerk monument

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap