print sitemap zoeken disclaimer contact

Oostenrijk en belastingen

Nederland speelt tijdens de EK voetbal tegen Oostenrijk. Een mooie aanleiding om iets te vertellen over dit mooie land en haar fiscaliteit.

Officieel bekend als de Republiek Oostenrijk, is een centraal-Europees land dat bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed, adembenemende landschappen en hoge levenskwaliteit. Met zijn indrukwekkende Alpen, pittoreske dorpen en levendige steden zoals Wenen en Salzburg, trekt Oostenrijk jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld. Naast zijn natuurlijke en culturele pracht, heeft Oostenrijk ook een goed georganiseerd en efficiënt belastingstelsel dat zowel individuen als bedrijven aanspreekt. Nederland heeft met Oostenrijk een belastingverdrag gesloten in 1970. Dit verdrag is in 2008 aangepast.

Algemene Informatie over Oostenrijk

Oostenrijk is een federale republiek en grenst aan acht landen: Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië, Zwitserland en Liechtenstein. Het land heeft een bevolking van ongeveer 8,9 miljoen mensen en de officiële taal is Duits. Oostenrijk is een welvarend land met een sterke economie die wordt aangedreven door industrie, toerisme en een hoogontwikkelde dienstensector. Het land is tevens lid van de Europese Unie en maakt deel uit van de eurozone. Oostenrijk staat bekend om zijn muziek- en kunstgeschiedenis, met beroemde componisten zoals Mozart, Beethoven en Strauss, en iconische culturele evenementen zoals het Weense Operabal. De hoofdstad Wenen is meerdere keren uitgeroepen tot de stad met de hoogste levenskwaliteit ter wereld, dankzij zijn efficiënte openbaar vervoer, schone omgeving en uitstekende gezondheidszorg.

Het Oostenrijkse Belastingstelsel

Oostenrijk is geen belastingparadijs. Het land heeft een progressief belastingstelsel voor particulieren en een afzonderlijk systeem voor bedrijven. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste belastingvormen en -tarieven in het land.

Inkomstenbelasting voor particulieren in Oostenrijk

Progressieve Schijven: Oostenrijk heeft een progressieve inkomstenbelasting met verschillende schijven:

  • 0% voor inkomens tot € 12.816.
  • 20% voor inkomens tussen € 12.817 en € 20.818.
  • 30% voor inkomens tussen € 20.891 en € 34.513.
  • 40% voor inkomens tussen € 34.514 en € 66.612
  • 48% voor inkomsten tussen € 66.613 en € 99.266
  • 50% voor inkomsten tussen € 99.267 en € 1.000.000
  • 55% voor inkomsten boven € 1.000.000

Pensioenen worden belast tegen een maximaal tarief van 22,8%.

Winst belasting over vermogensgroei (capital gain) in Oostenrijk

Dit belastingtarief bedraagt tussen de 27,5 % (normaal vermogen) en 30% (vastgoed).

Sociale Verzekeringsbijdragen

Naast de inkomstenbelasting betalen werknemers en werkgevers sociale verzekeringsbijdragen die bijdragen aan pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen. De werkgeversbijdrage bedraagt 20,98% en de werknemersbijdrage 18,07%.

Belastingvrije toeslagen en aftrekken

Er zijn verschillende belastingvrije toeslagen en aftrekken beschikbaar, zoals voor kinderen, pendelaars en uitgaven voor onderwijs, wat helpt om de belastingdruk te verlichten.

Vennootschapsbelasting in Oostenrijk

De vennootschapsbelasting in Oostenrijk bedraagt 23%. Dit tarief geldt voor de winst van bedrijven, ongeacht hun omvang. Verliezen kunnen onbeperkt vooruit worden verrekend en meestal slechts voor 75% in het belastingjaar (= kalenderjaar) zelf.

Dividendenbelasting in Oostenrijk

Dividenden tussen bedrijven (tenminste 10%) van de aandelen zijn vrijgesteld van dividend belasting. Uitgekeerde dividenden aan prive personen worden belast tegen een tarief van 27,5% (zeg ons box 2 tarief).

BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) in Oostenrijk

  • Standaardtarief: Het standaard BTW-tarief in Oostenrijk is 20%, wat van toepassing is op de meeste goederen en diensten.
  • Verlaagd Tarief: Er is een verlaagd tarief van 10% voor bepaalde essentiële goederen en diensten, medische zaken, levensmiddelen en boeken, om deze toegankelijker te maken voor de bevolking. Voor sommige goederen geldt een tarief van 13% BTW.

Andere Belastingvormen in Oostenrijk

Kapitaalwinstbelasting in Oostenrijk

Kapitaalwinsten uit beleggingen worden belast tegen een tarief van 27,5%, wat geldt voor winsten behaald uit de verkoop van aandelen, obligaties en andere investeringen.

Overdrachtsbelasting in Oostenrijk

De overdrachtsbelasting in Oostenrijk bedraagt slechts 3,5%

Erf- en Schenkbelasting en Oostenrijk 

Hoewel Oostenrijk geen specifieke erf- en schenkbelasting kent, kunnen kapitaalwinsten die voortvloeien uit schenkingen of erfenissen belastbaar zijn onder de kapitaalwinstbelasting.

Belastingaangifte en betaling

Belastingaangiften moeten jaarlijks worden ingediend. Voor particulieren die geen gebruik maken van een belastingadviseur is de deadline doorgaans 30 april, terwijl diegenen die wel een belastingadviseur gebruiken, tot 30 juni de tijd hebben. Belastingplichtigen kunnen verplicht zijn om gedurende het jaar vooruitbetalingen te doen om te voorkomen dat zij aan het einde van het jaar een grote belastingfactuur krijgen.

Noot fiscaal jurist inzake belastingheffing in Oostenrijk

Oostenrijk combineert een prachtige natuurlijke omgeving en een rijke cultuur met een efficiënt en transparant belastingstelsel. Of je nu een inwoner, ondernemer of toerist bent, het land biedt een hoge levenskwaliteit en tal van mogelijkheden om te genieten van zowel het leven als het zakendoen. Het Oostenrijkse belastingstelsel, met zijn progressieve tarieven en diverse aftrekposten, is ontworpen om eerlijkheid en economische groei te bevorderen, waardoor het een aantrekkelijk land is om te wonen en werken.

Oostenrijk is zeker geen belastingparadijs zoals Bulgarije (10% VPB), Cyprus, Ierland en Gibraltar (12,5% VPB) Hongarije en Luxemburg  (15% VPB) . De tarieven zijn zelfs iets hoger dan in Nederland.

Vakantiewoningen in Oostenrijk zijn nog steeds populair. Als de woning vrijwel volledig wordt verhuurd kan de BTW bij de aankoop van een nieuwe woning woning worden verrekend. Vaak is verhuur op grond van gemeentelijke regelingen ook verplicht, hierdoor blijven kleine dorpen levendig. Over de huurinkomsten moet wel 10% omzetbelasting worden gerekend. Over de huurinkomsten moet ook inkomstenbelasting worden betaald over de gerealiseerde winst over de verhuur. Er mag 1,5% worden afgeschreven op de vakantiewoning en 10% op de inventaris en tevens is de rente op de lening aftrekbaar. Er geldt een belastingvrijstelling van €2.000 per persoon (met uw fiscale partner kopen is dus voordeliger), over het meerdere moet je dus gewoon inkomstenbelasting in Oostenrijk betalen.  Actuele info over 2024 treft u hier aan.

Vragen over emigratie ?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 03-06-2024
Artikel gemaakt op 30-05-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Oostenrijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap