print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in Polen

Algemeen

Ruim 40 miljoen inwoners en hiermee de grootste economie in Midden Europa. Ook op dit moment één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Aangetrokken door lage lonen hebben zich er de laatste jaren veel bedrijven gevestigd. De laatste jaren neemt dit echter erg snel af. Op dit moment groeit de economie het minst van heel Midden Europa. De toetreding tot de EU moet het tij keren. Omdat de investeringen in het land dalen, wordt de Poolse regering actief, onder meer worden fiscaalgunstige regimes bedacht (die veel lijken op Tsjechië, maar dit terzijde). De gemiddelde leeftijd is laag en het is een "jong" land, 30% van de bevolking is jonger dan 25 jaar (14 miljoen). De arbeidsmarkt voor de nabije toekomst is dus goed en wordt enkel beter. Veel ondernemingen zijn klein, veelal ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel).

Nadelen Polen

Lastige regelgeving en een onbetrouwbare (veelal lokale) overheid maken investeringen soms lastig. De inflatie is hoog. De bevolking heeft geen vertrouwen in de regering en de financiële huishouding van de overheid is een puinhoop. Hoe Polen de bijdrage aan de EU gaat betalen is een raadsel dat in de toekomst wordt opgelost. De werkeloosheid (20% van de beroepsbevolking) is hoog en de criminaliteit hebben ze nog niet in de hand. Corruptie komt meer voor dan in overige EU-landen.

Voordelen Polen

Veel jonge goed opgeleide mensen (veelal HBO) maken de arbeidsmarkt goed. De toetreding tot de EU maakt investeren iets betrouwbaarder. Een vakman kost thans gemiddeld € 3 per uur en dit maakt arbeidsintensieve productie voordelig. De belastingen zullen door de toetreding tot de EU stijgen maar zijn nog steeds relatief laag, de premieheffing is nog geen 50% van wat we in Nederland gewend zijn. De euro wordt in Polen waarschijnlijk in 2009 ingevoerd (plan 2007).

Meer weten van polen

Deel deze pagina

Laatste update op 17-08-2018
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Polen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap