print sitemap zoeken disclaimer contact

Belastingen in Roemenie

Tijdens de EK voetbal in 2024 geven wij een fiscale toelichting op de landen waar de Oranje Leeuwen tegen moeten voetballen, in dit artikel een fiscale toelichting om Roemenië.

Algemene Informatie over Roemenië

Officieel bekend als de Republiek Roemenië, is dit land in Zuidoost-Europa beroemd om zijn rijke geschiedenis, diverse cultuur en adembenemende natuurlijke landschappen. Met de majestueuze Karpaten, schilderachtige dorpen en levendige steden zoals Boekarest en Cluj-Napoca, trekt Roemenië jaarlijks talloze toeristen. Naast deze culturele en natuurlijke schoonheid beschikt Roemenië over een zich ontwikkelend belastingstelsel dat zowel voor individuen als bedrijven aantrekkelijk is. Nederland heeft in 1998 een belastingverdrag met Roemenië gesloten om dubbele belastingheffing te vermijden. Roemenië is een relatief arm land.

Het Roemeense Belastingstelsel

Roemenië heeft een relatief eenvoudig en aantrekkelijk belastingstelsel vergeleken met veel andere Europese landen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste belastingvormen en -tarieven.

Inkomstenbelasting voor Particulieren

Roemenië hanteert een vlaktaks voor de inkomstenbelasting met een enkel tarief van 16% op alle persoonlijke inkomsten. Bovendien is er een belastingvrije som van ongeveer € 1.950 per jaar.

Winstbelasting over Vermogensgroei (Capital gains) in Roemenië

Het tarief voor vermogenswinsten bedraagt 10%, ongeacht of het gaat om normaal vermogen of vastgoed.

Sociale Verzekeringsbijdragen in Roemenië

Werknemers en werkgevers betalen sociale verzekeringsbijdragen die bijdragen aan pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen. De werkgeversbijdrage is ongeveer 2,25%, terwijl de werknemersbijdrage 25% van het bruto salaris bedraagt.

Belastingvrije Toeslagen en Aftrekken in Roemenië

Er zijn verschillende belastingvrije toeslagen en aftrekken beschikbaar, zoals voor kinderen en bepaalde medische uitgaven, wat de belastingdruk aanzienlijk kan verlichten.

Vennootschapsbelasting in Roemenië

De vennootschapsbelasting bedraagt 16% voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang. Kleine ondernemingen met een jaaromzet tot € 1 miljoen komen in aanmerking voor een verlaagd tarief van 1% tot 3% op hun omzet.

Dividendenbelasting in Roemenië

Dividenden worden belast tegen een tarief van 5%, wat geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse dividenden.

BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) in Roemenië

Het standaardtarief voor BTW is 19%, van toepassing op de meeste goederen en diensten. Er zijn verlaagde tarieven van 9% voor medicijnen en 5% voor boeken, onderwijs en basisvoedingsmiddelen.

Andere Belastingvormen in Roemenië

Erf- en Schenkbelasting in Roemenië

Roemenië kent geen specifieke erf- en schenkbelasting. Echter, vermogenswinsten uit schenkingen of erfenissen kunnen belastbaar zijn onder de vermogenswinstbelasting. (Capital gains)

Belastingaangifte en Betaling in Roemenië

Jaarlijkse belastingaangiften moeten doorgaans vóór 15 maart van het jaar volgend op het belastingjaar worden ingediend. Gedurende het jaar kunnen belastingplichtigen verplicht zijn om vooruitbetalingen te doen om een grote belastingfactuur aan het einde van het jaar te voorkomen.

Roemenië als Fiscale Bestemming

Roemenië biedt een aantrekkelijke combinatie van een rijke culturele omgeving en een groeiende economie met een eenvoudig en transparant belastingstelsel. Of je nu inwoner, ondernemer of toerist bent, het land biedt een hoge levenskwaliteit en tal van zakelijke kansen. Het belastingstelsel, gekenmerkt door een vlaktaks en diverse aftrekposten, is ontworpen om eerlijkheid en economische groei te bevorderen, waardoor Roemenië een aantrekkelijke bestemming is om te wonen en werken.

Vakantiewoningen en Fiscale Voordelen

Vakantiewoningen in Roemenië winnen aan populariteit. Bij volledige verhuur kan de BTW bij aankoop van een nieuwe woning worden verrekend. Verhuur kan op basis van gemeentelijke regelingen verplicht zijn, wat bijdraagt aan de levendigheid van kleine dorpen. Over huurinkomsten wordt 19% omzetbelasting gerekend en moet inkomstenbelasting worden betaald over de gerealiseerde winst. Er mag 1,5% worden afgeschreven op de woning en 10% op de inventaris, en rente op leningen is aftrekbaar. Een belastingvrijstelling van ongeveer € 2.000 per persoon kan voordelig zijn bij aankoop met een fiscale partner. Actuele informatie over 2024 is beschikbaar via de relevante bronnen.

Roemenië is geen belastingparadijs zoals sommige andere Europese landen, maar biedt gunstige belastingvoorwaarden die vergelijkbaar zijn met die in Nederland, inclusief een lagere dividendenbelasting en aantrekkelijke tarieven voor kleine ondernemingen.

Vragen over emgratie?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 29-06-2024
Artikel gemaakt op 29-06-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Roemenie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap