print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in Hongarije

Ligging

Hongarije (officieel: Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek) heeft ongeveer 10 miljoen inwoners. Het land is twee keer zo groot als Nederland met minder inwoners, dus ruimte genoeg. Hongarije heeft geen kustlijn, maar wel diverse meren en een mooi landschap. Het grenst aan diverse landen (Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Joegoslavische Republiek, Kroatië en Slovenië). Er lopen vier grote rivieren, waarvan de Donau de bekenste is.

Het land bestaat grotendeels uit een laagvlakte, welke wordt doorkruist door een heuvelrug. Het zuiden is met zijn boomgaarden een mooi gebied. Het bekende Balatonmeer (grootste meer in Midden Europa) is erg mooi en aan de zuidoever zijn ook nog enkele (kunstmatige) stranden. Dit is ook het meest toeristische gebied en is na Boedapest de grootste trekpleister van het land.

Taal en bevolking

Wat betreft taalgeschiedenis zijn de Hongaren als een eilandbevolking: Hongaars vertoont geen enkel verband met de omringende Germaanse, Slavische of Romaanse talen. Het lijkt een beetje op Fins, maar dit is het dan ook wel.

Politiek, economie en toerisme

Hongarije is een beginnende democratie met een meerpartijenstelsel. Als je 18 jaar bent, mag je stemmen. De president wordt voor vijf jaar door het parlement gekozen. In economisch opzicht gaat het steeds beter en door de toetreding tot de EU liggen er voldoende kansen. De beroepsbevolking is werkzaam in de volgende sectoren: dienstensector 53%, industrie 37% en 10% in de landbouw. Een probleem is het begrotingstekort en de inflatie. Ook de gezondheidszorg kan een opkikker gebruiken, maar dit komt goed.

De staatsbedrijven zijn veelal geprivatiseerd en de meeste handel vindt plaats met de huidige EU landen. Van de 10 toegetreden landen in 2004 heeft Hongarije de beste papieren. Het heeft de hoogste arbeidsproductiviteit en richt zich steeds meer op technologische en hoogwaardige producten. De sociale voorzieningen zijn nog niet best en 10-15% van de mensen is werkloos (Nederland 6%).

Wonen in Hongarije

Uit diverse mails die ik ontvang en uit ervaringen van cliënten maak ik op dat Hongaren toffe mensen zijn. Het groeiend aantal mensen dat hier een (tweede) huis koopt, roemt de sympathieke Hongaar en de vriendschap met hem: "Hoe staat het met de wijn buurman?" De Hongaarse huizenmarkt is een jungle, ga hier goed voorbereid en met een Hongaarse kennis aan de slag anders komt het niet goed, is een geluid dat ik vaak hoor. Aannemers houden zich lastig aan afspraken en verbouwen is dan ook een taak op zich. Het land is erg rustig en niks hoeft, de rust vinden Nederlanders veelal geweldig. Het is er lekker warm en 's avonds erg stil!

Als u ervaringen heeft, mailt u mij dan. Over Hongarije weet ik nog niet voldoende, terwijl het wel een mooi land is.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-08-2018
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Hongarije

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap