print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in Frankrijk

Er is een belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk. De belastingheffing in Frankrijk is vergelijkbaar met het oude Nederlandse stelsel (vóór 2001).

Vakantiewoning in Frankrijk

Over vakantiewoningen in Frankrijk moet u vermogensbelasting betalen (tenzij waarde lager dan € 750.000). Het tarief over het meerdere bedraagt minimaal 0,55%. Als de woning wordt verhuurd, moet u 20% belasting betalen over de inkomsten. Omdat veel kosten (onderhoud, financiering, lokale belastingen, etc.) aftrekbaar zijn, is de effectieve heffing vaak beperkt. Bij verkoop van de woning hoeft u - na 15 jaar - geen belasting te betalen. Als u een woning binnen 5 jaar verkoopt, bedraagt het belastingtarief 16% over de boekwinst, dit tarief wordt na 5 jaar verlaagd tot 10%.

Estate planning

Nederlandse testamenten hebben in Frankrijk een beperkte werking. Loop even langs een Franse notaris om dit ook aldaar te regelen. Een aantal tips:

  1. Overweeg een vakantiewoning samen met de kinderen te kopen.
  2. Koop een woning eventueel in een rechtspersoon.
  3. Veelal geldt zowel de successie in Nederland als in Frankrijk.
  4. Samenwoners worden voor de successie in Frankrijk als vreemden behandeld (dus hoog tarief).

Belastingtarief inwoners

Het belastingtarief is ongeveer gelijk met Nederland (maximaal tarief 48% bij inkomen boven € 50.000). In Frankrijk kunt u meer kosten aftrekken dan in Nederland. De aangifte moet vóór 30 april van het volgende kalenderjaar worden ingediend.

Belastingtarief bedrijven

Het belastingtarief voor bedrijven bedraagt ongeveer 33%. In de komende jaren zal dit tarief door Frankrijk worden verlaagd. U kunt in Frankrijk kiezen voor speciale regelingen. Een veel gebruikt voorbeeld hiervan is het Micro regime, hierbij wordt verondersteld dat de kosten een vast percentage van de omzet zijn. Een accountant heeft u dan eigenlijk niet nodig. U hoeft geen BTW in rekening te brengen aan klanten, u kunt ook geen BTW verrekenen.

Meer weten van frankrijk

Deel deze pagina

Laatste update op 17-08-2018
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Frankrijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap