print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Vergoeding bij overwerken 

Kantinemaaltijden

Voor maaltijdverstrekking aan het personeel wordt een onderscheid gemaakt tussen zakelijke en niet-zakelijke verstrekkingen. Zakelijk zijn verstrekkingen in het kader van onder meer: overwerk, ambulant personeel, werklunches, etentjes met klanten, etc. Avondmaaltijden gelden als zakelijk als de werknemer als gevolg van zijn bijzondere werktijden niet in staat is de maaltijd thuis te nuttigen. Loonheffing kan hiervoor achterwege blijven.

Reguliere kantinemaaltijden zijn niet zakelijk. Een vergoeding hiervoor of gratis verstrekken heeft belasting- en premieheffing tot gevolg.

Overwerk en maaltijd

Als u niet in staat bent geweest de maaltijd thuis te nuttigen en uw werkgever betaalt dan een pizza of patat (fiscaal: maaltijd) voor u, kan dit belastingvrij. Per werknemer is dit echter slechts mogelijk tot 80 maaltijden per jaar. Als er per jaar meer maaltijden worden verstrekt, moet over dit meerdere belasting (en premies) worden betaald (koffiemaaltijd € 2,10 per maaltijd en warme maaltijd € 4,20 per maaltijd).  

Tip

  1. De genoemde regeling is enkel van toepassing als de maaltijd wordt genuttigd op het werkadres. Als de werknemer naar een restaurant gaat en de werkgever dit heeft betaald, kan dit belastingvrij. Hetzelfde geldt voor maaltijdbonnen.
  2. Kleine consumpties die geen maaltijd vormen (bijvoorbeeld Cup-a-Soup) mogen vrij worden verstrekt.

Besluit Ministerie van Financiën februari 2009.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Kostenvergoedingen Vergoeding onregelmatige dienst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap