print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Vergoeding bij overwerken 

Kantinemaaltijden

Voor maaltijdverstrekking aan het personeel wordt een onderscheid gemaakt tussen zakelijke en niet-zakelijke verstrekkingen. Zakelijk zijn verstrekkingen in het kader van onder meer: overwerk, ambulant personeel, werklunches, etentjes met klanten, etc. Avondmaaltijden gelden als zakelijk als de werknemer als gevolg van zijn bijzondere werktijden niet in staat is de maaltijd thuis te nuttigen. Loonheffing kan hiervoor achterwege blijven.

Reguliere kantinemaaltijden zijn niet zakelijk. Een vergoeding hiervoor of gratis verstrekken heeft belasting- en premieheffing tot gevolg.

Overwerk en maaltijd

Als u niet in staat bent geweest de maaltijd thuis te nuttigen en uw werkgever betaalt dan een pizza of patat (fiscaal: maaltijd) voor u, kan dit belastingvrij. Per werknemer is dit echter slechts mogelijk tot 80 maaltijden per jaar. Als er per jaar meer maaltijden worden verstrekt, moet over dit meerdere belasting (en premies) worden betaald (koffiemaaltijd € 2,10 per maaltijd en warme maaltijd € 4,20 per maaltijd).  

Tip

  1. De genoemde regeling is enkel van toepassing als de maaltijd wordt genuttigd op het werkadres. Als de werknemer naar een restaurant gaat en de werkgever dit heeft betaald, kan dit belastingvrij. Hetzelfde geldt voor maaltijdbonnen.
  2. Kleine consumpties die geen maaltijd vormen (bijvoorbeeld Cup-a-Soup) mogen vrij worden verstrekt.

Besluit Ministerie van Financiën februari 2009.

Deel deze pagina

Laatste update op 19-03-2013
Artikel gemaakt op 04-07-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Kostenvergoedingen Vergoeding onregelmatige dienst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap