print sitemap zoeken disclaimer contact

Onbelaste vergoedingen optimaliseren?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

WKR Scan binnen uw bedrijf?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Naheffing ontvangen ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Schadevergoeding belastingvrij

Al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten is loon, zo simpel is de wet loonheffing. Echter ... elke strikte wettelijke bepaling kent uitzonderingen voor bijzondere situaties. Er wordt geen belasting geheven over betalingen / uitkeringen van de werkgever aan de werknemer in verband met schade of verlies van persoonlijke zaken (artikel 11 lid 1 onderdeel K Wet Loonheffing 1964).

Vergoeding in verband met schade kleding

Kleding mag niet belastingvrij worden vergoed, tenzij deze zijn beplakt met grote logo's (70 vierkante centimeter). Schade aan een pak of jurk van de werknemer mag echter wel belastingvrij worden vergoed.

Vergoeding politieagent als vergoeding voor geweld

Een politieagent krijgt een vergoeding (immateriële schade) omdat hij slachtoffer is van agressie en / of geweld. Dit heeft de agent tijdens zijn werk opgelopen. De Belastingdienst (inspecteur) stelt: "al hetgeen uit dienstbetrekking wordt genoten is loon," dit komt voort uit de werkzaamheden, dus moet er loonheffing worden betaald / ingehouden door de werkgever.

  • De Rechtbank stelt: het voordeel dat de agenten genieten is een verstrekking die naar algemene maatschappelijke opvattingen niet als een beloningsvoordeel wordt ervaren.
  • Het Gerechtshof (Arnhem - Leeuwarden) is het niet met de Rechtbank eens en stelt: de schadevergoeding leidt tot loon voor de agenten. Het Hof acht het aannemelijk dat het voordeel naar algemene maatschappelijke opvattingen als een beloningsvoordeel wordt ervaren.
  • De Hoge raad heeft de laatste stem: vergoeding is belastingvrij. Volgens de Hoge Raad is er weliswaar sprake van loon, maar moet het voordeel worden gerekend tot de vergoedingen die naar algemene maatschappelijke opvattingen niet als beloningsvoordeel worden ervaren, dit op grond van artikel 11 lid 1 onderdeel k Wet LB 1964 (geen heffing over schade of verlies van persoonlijke zaken), de vergoeding voor immateriële schade is hiermee vergelijkbaar.

Bron schadevergoeding belastingvrij

Hoge Raad 30 januari 2015 ECLI:NL:HR:2015:141.

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden 25 juni 2013 ECLI:NL:GHARL:2013:5460.

Rechtbank Leeuwarden d.d. 31 augustus 2011 ECLI:NL:RBLEE:2011:1863

Deel deze pagina

Laatste update op 02-02-2015
Artikel gemaakt op 30-01-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Loonbelasting Kostenvergoedingen Schadevergoeding belastingvrij

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap