Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Formeel belastingrecht Rechtspraak formeel belastingrecht Boekenonderzoek en opvragen server

Boekenonderzoek en opvragen (back-up) server

Er wordt bij een belastingplichtige een boekenonderzoek ingesteld. De inspecteur / controleur van de Belastingdienst vraagt een kopie op van de volledige back-up van de boekhouding. Op deze back-up staan ook persoonlijke gegevens en e-mails van enkele werknemers. De belastingplichtige weigert deze informatie te verstrekken. De rechter is het met de Belastingdienst eens, de informatie moet worden verstrekt.

Beoordeling uitspraak door fiscaal jurist

Let erop dat u adviezen en administratieve zaken gescheiden van elkaar opslaat. Als de informatie gescheiden was geweest, had de ondernemer de informatie niet behoeven te verstrekken.

Om een boekenonderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet de Belastingdienst de boekhouding kunnen raadplegen. De belastingplichtige moet de gegevens verstrekken welke hiervoor van belang zijn. Deze procedure speelde voor de Europese Rechter en kwam uit Noorwegen overwaaien. In Nederland is de regeling echter niet anders.

Bron

Uitspraak Europees Hof voor de Rechten van de mens (EVRM) d.d. 14 maart 2013.


Meer weten van boekenonderzoek en opvragen serverAuteur(s) van boekenonderzoek en opvragen server


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Formeel belastingrecht Rechtspraak formeel belastingrecht Boekenonderzoek en opvragen server

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap