print sitemap zoeken disclaimer contact

Boekenonderzoek en opvragen (back-up) server

Er wordt bij een belastingplichtige een boekenonderzoek ingesteld. De inspecteur / controleur van de Belastingdienst vraagt een kopie op van de volledige back-up van de boekhouding. Op deze back-up staan ook persoonlijke gegevens en e-mails van enkele werknemers. De belastingplichtige weigert deze informatie te verstrekken. De rechter is het met de Belastingdienst eens, de informatie moet worden verstrekt.

Beoordeling uitspraak door fiscaal jurist

Let erop dat u adviezen en administratieve zaken gescheiden van elkaar opslaat. Als de informatie gescheiden was geweest, had de ondernemer de informatie niet behoeven te verstrekken.

Om een boekenonderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet de Belastingdienst de boekhouding kunnen raadplegen. De belastingplichtige moet de gegevens verstrekken welke hiervoor van belang zijn. Deze procedure speelde voor de Europese Rechter en kwam uit Noorwegen overwaaien. In Nederland is de regeling echter niet anders.

Bron

Uitspraak Europees Hof voor de Rechten van de mens (EVRM) d.d. 14 maart 2013.

Deel deze pagina

Laatste update op 27-01-2022
Artikel gemaakt op 14-05-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Formeel belastingrecht Rechtspraak formeel belastingrecht Boekenonderzoek en opvragen server

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap