Artiesten, sporters en fiscus
Iedereen moet belasting betalen, artiesten en bands dus ook. Aan de Belastingdienst valt niet te ontkomen, dat geldt ook voor bands en podia. De regelingen voor artiesten zijn eenvoudig, maar als men even verder kijkt, zie je dat je al snel praat over diverse formulieren, regels en berekeningen. Er zijn echter ook mogelijkheden als men iets verder durft te kijken.
In de meeste gevallen wordt door de opdrachtgever reeds belasting ingehouden (en afgedragen) op de gage, het startgeld of de beloning die een artiest krijgt. Als alternatief zie je soms dat de artiest een 'echte' ondernemer is en dat er een koopsom wordt betaald zonder inhouding van belastingen en premies. De regelingen moeten goed worden uitgevoerd en de opdrachtgever ontkomt niet aan het doorworstelen van een behoorlijke papierwinkel, dit ter voorkoming van naheffingen en boetes. Er zijn eigenlijk 2 opties met hun eigen fiscale spelregels:
- De artiest is in loondienst.
- De artiest is niet in loondienst.
Standpunt kennisgroep belastingdienst inzake sporters met eigen BV
Aan de kennisgroep van de Belastingdienst wordt een vraag voorgelegd inzake een sporters met een eigen BV. De BV heeft een aantal sponsorcontracten afgesloten. Op grond van de sponsorcontracten wordt de sporter ingezet voor reclame, sociale media, gebruik naam, stem en inzet op evenementen. Vorenstaande tegen een vaste vergoeding en bonus bij sportieve prestaties. In prive ontvangt de sporter een vergoeding van het Fonds voor topsporters. Een vergelijkbare dienstbetrekking is lastig te vinden. In de BV zijn verder ook geen werknemers in dienstbetrekking. Welke DGA salaris moet de sporter aangeven? De werkzaamheden in de BV vallen onder de gebruikelijkloon regeling. De afroommethode zal als hulpmiddel kunnen dienen bij het bepalen van de uiteindelijke beloning voor de DGA.
Eigen ervaring
Ik ben als belastingadviseur betrokken geweest bij concerten, maar ook bij enkele dartgala's. Er zijn manieren om zo weinig mogelijk last te hebben van de Belastingdienst. Minder belastingheffing betekent voor de organisatie minder kosten en dus eerder een artiest of band die bereid is om te spelen. Bij buitenlandse artiesten is hun juridische structuur in het buitenland van belang. Veelal vallen buitenlandse artiesten onder de artiestenregeling, het belastingverdrag en uitspraken van het Europese hof kunnen de artiestenregeling opzij zetten.
Kleinere bands
De loonbelasting en premies zijn voor veel bands een probleem. Als de jaaromzet ongeveer € 20.000 bedraagt, hoeft een band geen btw af te dragen en middels een vereniging of stichting (rechtspersoon) kan de heffing van loonbelasting en premies eenvoudiger worden gemaakt.
Formele regels
De belastingheffing verloopt altijd volgens regels en wetten. De gageverklaring die de Belastingdienst verstrekt is onmisbaar en verplicht. De formulieren kunnen worden aangevraagd bij de Belastingdienst. De verklaring is (sedert 2004) vormvrij, u mag dus ook een eigen formulier opstellen mits de vragen hetzelfde zijn als op het formulier van de Belastingdienst.