print sitemap zoeken disclaimer contact

Feyenoord en belastingen

Nieuws

Op 8 november 2005 heeft het Gerechtshof Van den Herik (evenzo als de Rechtbank) vrijgesproken, onvoldoende bewijs werd geconcludeerd. Van de Herik in een reactie: "Als je wilt geloven dat water kan bijdragen, dan is dat kennelijk zo." Van den Herik komt met een torenhoge schadeclaim richting het Openbaar Ministerie. Als fiscalist moet ik hem erop wijzen dat materiële schadevergoedingen belast zijn en immateriële schadevergoedingen onbelast. Als ik hierover mag adviseren, hoor ik dit graag. Ik zal dit zonder kosten als hobby graag accepteren. Deze man heeft een pluim verdiend!

Fiscale adviseurs van Feyenoord

Ik ben geen echte voetbalfan en al helemaal niet van Feyenoord. Edoch, ik ga mijn mening bijstellen. Als Feyenoord net zo creatief voetbalt als er in fiscale zin wordt geadviseerd, is het een gave club.

Wat is er aan de hand?

De FIOD doet in 1998 een inval bij Feyenoord. Bij het onderzoek wordt specifiek gekeken naar de transfer van L. Vidmar, een Australische voetballer die in 1995 is gekocht van Standaard Luik. Bij de onderhandelingen bleek dat Vidmar naast een geweldig salaris nog een extra bonus wilde ontvangen. Het salaris is in Nederland belast en de bonus moest fiscaal vriendelijk worden verstrekt. Dit is geregeld doordat Feyenoord meer heeft betaald aan Standaard Luik en deze club een vergoeding heeft betaald aan de voetballer. Door deze omweg te bewandelen, is een besparing gecreëerd van ongeveer € 1.000.000 aan loonbelasting.

De procedure

De eis tegen de voorzitter van Feyenoord was 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Lekker dat je als voorzitter 6 maanden moet zitten bij een "creatieve" fiscale oplossing. De rechter in Rotterdam heeft de voorzitter (Van den Herik) vrijgesproken van belastingfraude. Oké, het was creatief maar hiermee nog niet strafbaar. De stelling van de Belastingdienst en de Officier van Justitie dat de betaling door Standaard Luik aan Vidman (de voetballer) moet worden gezien als een betaling (van tekengeld) die eigenlijk door Feyenoord is verricht, wordt van tafel geveegd. Feyenoord heeft geen foute aangifte Loonbelasting gedaan en Van der Herik heeft dus niet kunnen meewerken aan een strafbare gedraging omdat hiervan eenvoudigweg geen sprake was. De Rechtbank komt tot haar besluit omdat Feyenoord gewoon de factuur voor de speler heeft betaald en Standaard Luik een afspraak had met de voetballer als er een grote transfersom zou worden ontvangen. De uitspraak is leuk om te lezen en bevat veel inhoudelijke informatie over de transactie, dus als u even de tijd heeft, lees hier.
In 2005 werd een wrakingverzoek afgewezen, een onhandige mail lag hierbij aan de basis. De advocaat-generaal (onderzoeker voor de rechters) had in een mail gemeld dat er een fiscaal deskundige als rechter moest worden benoemd. Niet echt handig, maar wel begrijpelijk vanuit de fiscale kant bezien.

Beschouwing van de zaak

Tekengeld en salarissen van voetballers zijn in Nederland belast. Standaard Luik betaalde aan de voetballer een grote som geld, dit bedrag werd overgemaakt aan een vennootschap die gevestigd is op een belastingparadijs. Fiscaal vriendelijk belonen, zou je dit kunnen noemen. Het fiscale probleem ligt derhalve bij de Belgische voetbalclub en niet bij Feyenoord. Op de keper de zaak beschouwen: "belasting ontgaan is nog geen belasting ontduiken". In deze kwestie kan ik mij wel voorstellen dat de adviseur een paar keer naar zijn algemene voorwaarden heeft verwezen en geen enkele aansprakelijkheid wil aanvaarden. Dat de voorzitter het dan toch doet: respect !

Conclusie

In Engeland en Italië kun je het beste wonen als voetballer, geweldige salarissen en fiscale structuren te over. Nederland moet zich hiermee meten en dus wordt men creatief. Creatief denken wil nog niet direct zeggen dat je een strafbaar feit hebt gepleegd, belasting ontgaan mag en ontduiken niet. Een goed advies bij een transactie is derhalve van belang, naast een belastingclaim kun je als bestuurder zomaar achter de tralies verdwijnen. Ik denk dat ik mij als belastingadviseur nog beter moet inlezen in de feiten als een advies wordt gegeven, de gevolgen zijn immers niet alleen van financiële aard.

En toen ... 

Het Openbaar Ministerie is in Hoger beroep gegaan. De eis is verlaagd en dit is al een voorteken. De uitspraak in Hoger Beroep was wederom vrijspraak. De mogelijkheid die nog rest voor het OM is cassatie, er is aangekondigd dat dit ook zal gebeuren. Van der Herik komt met een forse schadeclaim, da's logisch, zou Cruyff zeggen.

Bron: nu.nl

Lees hier de toelichting

Deel deze pagina

Laatste update op 24-12-2012
Artikel gemaakt op 25-10-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Sport, artiest en fiscus Feyenoord en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap