print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkomen WK Voetbal 2006 belastingvrij


Belastingvrij inkomen voor sporters uit buitenland

Veel sporters verdienen een deel van hun geld in Nederland, maar tijdens wedstrijden, toernooien of evenementen ook in het buitenland. Meestal zal het buitenland ook belasting over dit inkomen heffen. Soms is de sporter in het buitenland geen belasting verschuldigd. In de meeste gevallen zal Nederland dan alsnog heffen over dit inkomen. De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft laten weten dat Nederland bij sommige landen niet mag heffen. Het inkomen uit bepaalde landen is daarmee voor sporters soms belastingvrij.

Welke landen?

Het betreft een tiental landen, waaronder Spanje, Japan, Duitsland, Zuid Afrika en Groot-Brittannië. Met deze landen zijn oude verdragen gesloten. Laat u zich goed adviseren omdat er met een deel van deze landen onderhandelingen gaande zijn over nieuwe verdragen.

Gevolgen

Als de Hoge Raad de advocaat-generaal volgt (doen ze meestal), dan zijn start- en prijzengeld tijdens buitenlandse evenementen (bijvoorbeeld de WK Voetbal in Duitsland) vrijgesteld. Ook sponsorgelden die aldaar worden verdiend zijn vrijgesteld van belastingheffing in Nederland. Als pleister op de wonde mag de Nederlandse Belastingdienst wel belasting heffen over inkomen van buitenlandse sporters over hun verdiende inkomen in Nederland.

Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City (Verenigde Staten) konden sporters zo'n $ 10.000 belastingvrij verdienen in de VS. Als een sporter aldaar dus niet meer heeft verdiend, doet de belastingdienst in de VS niets. De Nederlandse Belastingdienst heeft hier geen boodschap aan en zal wel heffen over dit inkomen. De Nederlandse Belastingdienst heft namelijk "bij in Nederland wonende sporters" over het totale wereldinkomen. De in het buitenland betaalde belastingen mag men dan wel in Nederland verrekenen.
Een gouden plak in de VS levert zo'n $ 30.000 op. Mij is niet bekend of de VS ook daadwerkelijk belasting heeft geheven. De ervaring leert dat de meeste landen tijdens het organiseren van Olympische Spelen uiterst coulant zijn. Nederland echter niet.

Bronbelasting

In juni 2005 heeft de Staatssecretaris laten weten dat buitenlandse (bron)belasting ook in de toekomst mag worden verrekend. De sporter mag dus de bronbelasting direct verrekenen met het Nederlandse inkomen in een belastingjaar en het eventuele restant parkeren voor de toekomst. De meeste belastingverdragen voorzien hier niet in maar op grond van deze toezegging kan dit alsnog.

Nederland belastingparadijs voor voetballers

Uit een onderzoek in 2001 van Ernst & Young is gebleken dat Nederland voor profvoetballers bijna een belastingparadijs is. Dit komt met name doordat Nederlandse voetballers een groot deel van hun inkomen in een pensioenpot kunnen onderbrengen. Over dit deel van het inkomen wordt derhalve niet direct inkomstenbelasting geheven. Denemarken, Spanje en Italië komen als laatste uit de bus. Het beste land is het Verenigd Koninkrijk, dit land kent naast een laag tarief voor de inkomstenbelasting (40) en aantrekkelijke regelingen voor buitenlandse spelers met een beperkt contract. Ook is er in het Verenigd Koninkrijk een speciale pensioenregeling, die lijkt op die van Nederland. In Nederland mag zo’n 50% van het inkomen worden ondergebracht in een pensioenfonds, dit fonds gaat dan uitkeren als de voetballer (of wielrenner) stopt met zijn actieve carrière. In sommige gevallen wordt ook nog een bonusregeling toegepast (de zogenaamde 30% of expatregeling). Deze wordt alleen aan specifieke buitenlandse sporters gegund. De Nederlandse pensioenregeling wordt nu ook in Spanje, Noorwegen en Denemarken gebruikt. Als er nu een onderzoek wordt gehouden, zal Nederland iets minder gunstig uit de bus komen. Dit komt doordat andere landen ook gunstige regelingen hebben bedacht en Nederland minder vaak de 30% regeling bij voetballers zal goedkeuren.

Deel deze pagina

Laatste update op 24-06-2013
Artikel gemaakt op 11-08-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Sport, artiest en fiscus Belastingvrij inkomen WK Voetbal

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap