print sitemap zoeken disclaimer contact

Waar betaalt de mol belasting?

Artiesten / sporters in belastingverdragen

Het hele land is in de ban van Wie is de Mol. Eindelijk is duidelijk dat Jan Versteegh de mol is. Dit was een dusdanige verrassing, dat men hem spontaan voordroeg voor een Oscar. Dit betekent dat Jan als artiest beschouwd moet worden.

Voor een fiscalist is het dan interessant om te bekijken waar de mol belasting moet betalen. Daarvoor doe ik maar even de aanname dat Jan een beloning krijgt voor zijn mol-activiteiten. Het grootste deel van zijn verdiensten als mol zijn immers toe te rekenen aan werkzaamheden in Georgië, terwijl hij betaald wordt door een publieke omroep uit Nederland.

In de belastingverdragen die Nederland heeft afgesloten met veel landen in de wereld is een apart artikel opgenomen waarin wordt bepaald welk land belasting mag heffen over de beloning van artiesten en sporters. Als blijkt dat zowel het werkland als het woonland belasting mag heffen, wordt vervolgens per land aangegeven hoe het woonland voorkoming van dubbele belasting moet geven aan de artiest.

Over het algemeen is het zo dat de inkomsten belast mogen worden in het land waar de werkzaamheden worden uitgeoefend. Dit is alleen anders als de beloning voor meer dan 90% betaald wordt uit publieke middelen. Bij de mol is dat een interessante vraag, wordt zijn salaris nagenoeg volledig uit overheidsgeld gefinancierd of is meer dan 10% afkomstig uit de inkomsten van de ster? In het eerste geval mag alleen Nederland belasting heffen over zijn inkomsten, in het tweede geval mag Georgië ook een graantje meepikken.

Voorkoming van dubbele belasting

Als vaststaat dat het werkland belasting mag heffen, dan zijn er in principe twee manieren waarop Nederland voorkoming van dubbele belasting kan verlenen op deze inkomsten. De eerste is verrekening van de in het werkland betaalde belasting met de in Nederland verschuldigde belasting. Per saldo betaal je dan belasting volgens het Nederlandse tarief. De tweede is voorkoming door factor die volgt uit de breuk, buitenlands inkomen / wereldinkomen, te vermenigvuldigen met de in Nederland verschuldigde belasting. Dat is interessant als er in het werkland belasting betaald is tegen een laag tarief. Zelfs als er geen belasting is betaald in het werkland kun je met deze methode voorkoming van dubbele belasting claimen in Nederland.

Met Georgië is overeengekomen dat de eerste methode wordt toegepast. Dus de mol betaalt belasting volgens het Nederlandse tarief en mag eventueel in Georgië betaalde belasting verrekenen.

Voor wie geldt dit?

In de praktijk hebben vooral sporters die internationale wedstrijden spelen of trainingskampen hebben in het buitenland met deze materie te maken. Een goede kennis van belastingverdragen kan dan een leuke besparing opleveren.

Meer weten over belastingverdragen voor artiesten of sporters?

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op met de schrijver van dit stuk.

Deel deze pagina

Laatste update op 15-03-2018
Artikel gemaakt op 15-03-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Sport, artiest en fiscus Waar betaalt de mol belasting?

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap