print sitemap zoeken disclaimer contact

De gouden handdruk

Nieuwe wetgeving per 2014

Er is bekend geworden dat per 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als u vanaf 1 januari 2014 een ontslagvergoeding zou ontvangen, moet u daarover dus direct afrekenen met de Belastingdienst. Bij een hogere ontslagvergoeding zal dit betekenen dat u per direct 52% belasting moet betalen. De huidige mogelijkheden (stamrecht B.V. of banksparen) behoren hiermee tot het verleden.

Bestaande stamrecht B.V.

Per 1 januari 2014 komt er ook een leuke regeling. Het vermogen van een stamrecht B.V. (die onder de stamrechtvrijstelling hierin is ondergebracht) mag in één keer worden uitgekeerd. De regeling dat de uitkering periodiek moet plaatsvinden komt dan dus (tijdelijk) te vervallen. Vorenstaande geldt voor vermogen in een stamrecht B.V., bankrekening of bij een verzekeraar. Over 20% van deze uitkering hoeft u geen belasting te betalen, over 80% dus wel. Het vermogen staat hiermee op uw bankrekening en is hierdoor belast in box 3. Wellicht kunt u overwegen om uw hypotheek (eigen woning) af te lossen, dit is echter maatwerk.

Regeling tot en met 31 december 2013

Als u een bepaalde periode bij een werkgever heeft gewerkt, kan het zijn dat u recht heeft op een vergoeding bij uw vertrek. Deze vergoeding wordt meestal berekend op grond van de zogenaamde kantonrechtersformule. Bij deze formule spelen uw leeftijd, het salaris en uw dienstjaren een belangrijke rol. Als de uitkering vaststaat, heeft u een aantal mogelijkheden om de uitkering te laten plaatsvinden. Voor veel personen zal de vergoeding per 2009 lager worden vastgesteld.

Opties om het geld te besteden zijn:

 1. direct uitbetalen;
 2. onderbrengen bij verzekeraar;
 3. stamrecht B.V.;
 4. bankrekening (vanaf 2010).

Direct uitbetalen

U laat het bedrag direct op uw bankrekening overboeken. Dit is fiscaal gezien de minst aantrekkelijke optie. Het bedrag wordt gezien als loon en uw ex-werkgever zal hierover loonbelasting moeten inhouden. De heffing kan oplopen tot 52%, waardoor u van elke euro slechts € 0,48 netto zult overhouden (door de progressie is dit meestal iets meer).

Tip

Als u verwacht dat u na de uitkering twee jaar een laag inkomen zult hebben, kunt u door de middelingsregeling nog een voordeel behalen van een paar duizend euro.

Onderbrengen bij verzekeraar

U mag het bedrag van de gouden handdruk ook storten in een polis bij een erkende verzekeringsmaatschappij. Uw werkgever zal dit bedrag rechtstreeks aan de verzekeraar overmaken en u ontvangt dus eigenlijk niets. Afhankelijk van uw behoefte (en wensen) kunt u dan met de verzekeraar afspreken wanneer u inkomen wenst te ontvangen (en hoeveel). Doordat het bedrag over meerdere jaren wordt verspreid, is de belastingheffing lager dan bij een uitkering ineens. Lees meer hierover ...

Stamrecht B.V.

Als verzekeraar kan ook uw eigen B.V. dienen, de zogenaamde stamrecht B.V. Ook in dit geval hoeft uw ex-werkgever geen loonbelasting en premies in te houden en wordt het volledige bruto bedrag overgemaakt. Eigenlijk is deze optie gelijk aan de hiervoor omschreven polis bij een verzekeraar. U heeft het geld dan wel in uw eigen B.V. en u mag ook zelf bepalen hoeveel u jaarlijks wilt ontvangen. Lees meer hierover ...

De voordelen van een stamrecht B.V.

 1. Kosten lager dan bij verzekeraar (voordelig vanaf € 75.000).
 2. Rendement veelal hoger dan bij verzekeraar.
 3. Vanuit stamrecht B.V. mag u een onderneming starten en het geld van de gouden handdruk hiervoor gebruiken.
 4. Uw stamrecht B.V. mag het geld uitlenen aan u als eigenaar (voor financiering woning tegen 0%, etc.).
 5. Bij overlijden vererven de aandelen aan uw erfgenamen en gaat de uitkering gewoon door. Bij een polis kan de gouden handdruk vervallen aan de verzekeraar (verzekering is mogelijk).

De kosten van een stamrecht B.V.

 1. Notariskosten (voor oprichting en stamrechtovereenkomst), ongeveer € 1.000.
 2. Fiscale begeleiding (instructie notaris, fiscale nummers aanvragen), ongeveer € 1.500.
 3. Jaarlijkse kosten voor jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting, ongeveer € 700. 
Noot: Genoemde bedragen exclusief omzetbelasting.

Deel deze pagina

Laatste update op 10-09-2014
Artikel gemaakt op 25-11-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Gouden handdruk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap