print sitemap zoeken disclaimer contact

Coronamaatregelen werken niet, een column

Welke maatregelen zouden nog helpen?

 1. BTW verlaging op bijvoorbeeld boodschappen of in specifieke sectoren (zoals evenementen)
 2. Belastingvrij bijverdienen voor bepaalde sectoren (bijvoorbeeld 10% van de omzet 2019), dit voor sectoren die nog niet (helemaal) open kunnen.

Ondernemers hebben nog jaren financiële problemen

Ik weet nog dat onze minister de heer Wiebes op zondagochtend tijdens een TV uitzending riep: “ondernemers hebben bewust voor risico’s gekozen ... er komen geen maatregelen voor ZZP'ers. Dit is blijkbaar het gevoel van onze minister. Gelukkig heeft de regering hem teruggeroepen. Maar een minister die als basis zo denkt moet kritisch worden beoordeeld.

Noodpakketten voor ondernemers werken onvoldoende, gek genoeg hoor je deze geluiden niet of nauwelijks. Bijna elke crisis legt een falend systeem bloot, deze is anders … of toch niet?

Financiele maatregelen werken onvoldoende

Alle ondernemers in nood krijgen € 4.000, was de melding. Dit blijkt iets anders te liggen, u moet een bepaalde SBI code hebben, veelal een externe locatie en minimaal € 4.000

Over de gezondheidstechnische maatregelen ga ik het niet hebben, heb ik geen verstand van. Wat wel gek is, is dat we in 2018 al bedden tekort hadden en hier blijkbaar niet van hebben geleerd. Sterker nog, in de jaren daarna is de broekriem in de zorg strakker aangetrokken en zijn er 75.000 mensen ontslagen, aldus het NRC. Nu hebben we deze mensen nodig, dus zijn het nu – volgens onze regering en alle burgers – “onze HELDEN". Een bijzonder land is Nederland altijd geweest. En heeft de overheid dan een fout gemaakt? Nee hoor, ze zijn verantwoordelijk, maar we waren er allemaal bij.

We hebben echter wel geleerd om nu razendsnel te schakelen en niet te blijven hangen in bureaucratische regels. Dit is een erg mooie en nu belangrijke signalering en ontwikkeling.

Dit artikel gaat echter niet over de zorg, maar over ondernemers en hoe deze moeten worden geholpen. Ook wil ik duidelijk maken waarom ondernemers in deze tijd echt klappen krijgen en deze niet via reserves eenvoudig kunnen opvangen. Als de overheid blijft luisteren naar de signalen van ondernemers en deze met dezelfde snelheid oppakt, komt het wel goed met vele MKB-ondernemers. Is dit nu al zo? Zeker niet.

Een crisis helpt ons verder

Beurscrash, verkoop van woningen, ontslaggolf,  faillissementen, winkelstraten leeg, bedrijven dicht … eerdere crisisjaren hebben ons geleerd dat er problemen en lacunes in de maatschappij worden opgelost, gebreken in overheidssystemen worden rechtgezet. Ook deze crisis zorgt op termijn voor vooruitgang, nieuwe mogelijkheden, innovatie en andere inzichten. Maar ook veel faillissementen, werkelozen, echtscheidingen, werk voor psychologen, een geboortegolf, het nieuwe werken, andere vakanties, etc. Als rasoptimist en ondernemer zijn dit dus boeiende tijden met veel kansen voor de nabije toekomst. U moet dan wel nu aan de slag !

Ondernemers zuchten en steunen

Zo’n 250.000 ondernemers worden keihard getroffen, 60.000 in de horeca en 180.000 in de retail en industrie. In deze sectoren is 80 - 100% van de omzet weg. En veel van die omzet komt niet meer terug, u gaat immers na de crisis niet 5x zo vaak uit eten.
Veel ondernemers vragen niet alle steunmaatregelen aan, dit kan komen doordat ze in paniek niet zien wat mogelijk is en / of ze hebben nog reserves. Dit laatste lijkt niet waarschijnlijk, meestal kunnen MKB-bedrijven één maand omzetverlies overleven, daarna wordt het lastig (aldus onderzoek in de VS). Gelukkig zie ik elke dag weer dat de horeca het er niet bij laat zitten en massaal kiest voor “doorwerken en bezorgen”.

Werken de economische maatregelen

Ik merk in mijn dagelijkse praktijk dat de regelingen ruw zijn, ze moeten snel en eenvoudig ondernemers helpen. Inherent hieraan is dat er ondernemers “buiten de boot“ vallen. Er zijn veel regelingen, maar de belangrijkste zijn een bijstandsuitkering van € 1.500 per maand, eenmalig € 4.000 en gedeeltelijke compensatie van lonen. De overige maatregelen zien op uitstel van betaling, de ondernemers financieren hiermee hun verliezen / vaste kosten en hun eigen behoefte (om te leven)! De zorgen van ondernemers worden dan dus via leningen verplaatst naar de toekomst.

In april moeten de lonen worden betaald en wederom in mei 2020 en veelal ook nog het vakantiegeld. Dit wordt voor de meeste ondernemers een extreme uitdaging. Met de huidige maatregelen zullen er harde klappen in mei en juni 2020 vallen. Ook zal in juli 2020 blijken dat veel bedrijven beginnen met een drastisch uitgedunde orderportefeuille. Het zal dan dus maanden duren voordat er weer geld in kas zit om schulden af te gaan lossen.

Hoe werken de maatregelen voor MKB-ondernemers ?

Henk heeft een horecazaak in de binnenstad van Enschede. Hij heeft de laatste jaren redelijke winsten kunnen maken, per jaar verdiende hij € 60.000 netto ! Door deze crisis van 3-4 maanden zal hij 4-5 jaar moeten werken om er weer bovenop te komen. Hoe kan dit? 

 1. De omzet per maand bedraagt € 100.000. 
 2. De kosten binnen het restaurant bedragen € 90.000. 
 3. De maandelijkse winst bedraagt dus € 10.000, na belastingen € 6.000. De helft hiervan is voor Henk (om te leven) en de andere helft reserveert hij. Per jaar is er dus € 3.000 x 12 = € 36.000 over. 
 4. De vaste kosten binnen zijn restaurant zijn geen € 90.000 (immers ook inkoop drank en eten). De vaste kosten bedragen € 70.000 per maand, deze kosten (personeel, huur, etc.) lopen nu ook gewoon door. 
 5. Door de crisis is de omzet op dit moment € 0.
 6. De vergoedingen van de overheid (voor personeel) bedraagt € 30.000 per maand. 
 7. Netto is er per maand dus een tekort van € 40.000 (€ 70.000 -/-  € 30.000).
 8. De horeca is naar verwachting 3 maanden dicht, verlies derhalve € 120.000, dit heeft hij geleend bij de bank en doordat hij belastingen niet heeft betaald. 
 9. In 2020 neemt Henk om te leven ook nog € 20.000 op, dit heeft hij geleend bij de bank.
 10. Zijn totale tekort aan het einde de crisis (denk juli 2020) bedraagt hiermee € 140.000. 
 11. De extra schuld na de crisis bedraagt dus € 140.000. Per jaar was er € 36.000 over binnen het bedrijf. Bij zijn oude winstniveau is Henk ongeveer 4 jaar “onder de pannen”, dit door 3 maanden geen omzet.

Veel bedrijven gaan dit lastig of niet overleven. Als er in het verleden veel is gespaard, kan het lukken, maar als het spaargeld is opgemaakt (bijvoorbeeld door investeringen in het bedrijf) gaan ondernemers “kopje onder” of zitten jaren in de financiële problemen.

Voor een ondernemer die 3 - 4 maanden geen omzet maakt heeft dit tot gevolg dat hij / zij tenminste 3 jaren nodig zal hem om er bovenop te komen. Dit kan in sommige sectoren wel 5 – 7  jaren zijn.


Conclusie "ondernemers in coronatijd"

Er moeten meer maatregelen komen voor bepaalde sectoren en personen. Bijvoorbeeld voor de directeuren-grootaandeelhouders (DGA) zijn er vrijwel geen maatregelen. Een DGA is geen grote mijnheer van een groot beursgenoteerd bedrijf, maar meestal de eigenaar van een klein MKB-bedrijf in een B.V.-jasje. Ook moeten leningen met staatsgarantie eenvoudiger worden, bijvoorbeeld per branche en niet per ondernemer, hierdoor kan de snelheid omhoog. De loonmaatregel moet slimmer, hierbij kunt u denken aan subsidie per bedrijf en niet per concern. Ik voorzie ook binnen grotere bedrijven, met slechte en goede takken van sport, grote problemen ontstaan.

Gratis advies voor ondernemers

 1. Aarzel niet om elke dag drastisch en draconische maatregelen te nemen, een foute beslissing is in deze tijd soms beter dan geen beslissing.
 2. Benoem iemand binnen uw bedrijf die zich gaat richten op innovatie na de crisis, dit wordt dan de “positieve afdeling” binnen uw bedrijf. Plak een bordje op de deur met deze tekst.
 3. Opschudden van uw bedrijf. Denk hierbij aan uw internetsite, wijziging (en of nieuwe) diensten, dingen niet meer doen, processen binnen uw bedrijf veranderen, inzet van mensen nader bekijken, snijden in indirecte kosten / indirect personeel, bezuiniging op algemene kosten, werknemers beoordelen en bekijken of uw locatie nog voldoet.  Stel hiertoe de meest creatieve mensen binnen uw bedrijf aan om met voorstellen te komen.
 4. Schakel vlot en investeer in nieuwe mogelijkheden.

De vraag zal na de crisis weer snel gaan aantrekken, hier liggen voor gezonde bedrijven grote kansen en uitdagingen, knuffel uw vakmensen en schop de rotte appels er nu (eens) uit. Bedrijven die snel een turn around kunnen maken op een slimme manier gaan deze wedstrijd winnen, mits ze zich nu aanpassen aan de nieuwe wereld.

Laat elke collega iets nieuws bedenken, dan heeft u als MKB-ondernemer al een handvol innovaties !

En zoals iedereen nu roept, blijf gezond en let een beetje op elkaar. Ik voeg hier graag aan toe, wees er voor je werkgever, doe je best, denk mee en kom met nieuwe ideeën voor uw werkgever.

Gratis sparring partner voor ondernemers

 • Als ondernemer eens sparren met de specialist om samen te bekijken of er nog geld kan worden verdiend? 
 • Wij kennen de regels, weten wat er bij andere ondernemers is gebeurd en kennen ook tips van andere ondernemers. Hiermee helpen wij u graag.
 • Waarom gratis? Simpel … iedereen helpt de zorg omdat we daar terecht trots op zijn. Wij zijn trots op ondernemers !

Bel eens met een fiscalist om te kijken of er nog meer maatregelen te nemen zijn om uw bedrijf beter uit de crisis te laten komen en of er optimaal gebruik wordt gemaakt van alle regelingen.

Vanaf 13 april 2020 adviseren wij ondernemers gratis (telefonisch tussen 08.00 – 10.00 uur). Een team van 15 fiscalisten staat voor u klaar. Bel gratis 053 - 432 72 00 of stuur een mail aan corona@jongbloed.tv.


Gratis advies nodig?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 14-07-2020
Artikel gemaakt op 13-04-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen Column corona crisis

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap