print sitemap zoeken disclaimer contact

Afwaardering tot lagere bedrijfswaarde

In de fiscale wereld kennen we verschillende waarderingsmethoden. Als het slecht gaat met de economie, is waardering op bedrijfswaarde veelal de laagste mogelijke waardering. Het betreft de waarde die een koper van de onderneming aan het activum zou toekennen. De koper zal dan kijken naar de overnemingswaarde op dit moment.

Bedrijfsmiddelen (zoals uw machines en bedrijfspand) worden in beginsel gewaardeerd op kostprijs te verminderen met de afschrijving. Als echter de zogenoemde bedrijfswaarde lager is dan de boekwaarde kan er afwaardering volgen. De lagere bedrijfswaarde moet wel aannemelijk gemaakt worden. De bedrijfswaarde is veelal gelijk aan de contante waarde van de netto opbrengst die het bedrijfsmiddel nog gaat leveren.

Machine en lagere bedrijfswaarde

Als u zou investeren in een machine gaat de belastingdienst ervan uit dat de bedrijfswaarde gelijk is aan de kostprijs, eventueel te verminderen met een afschrijving, waarom zou u immers een machine kopen die dit waard zou zijn? Het is echter mogelijk dat door innovatie in de markt, technische mankementen of een tegenvallende verkoop de bedrijfswaarde voor de toekomst veel lager kan liggen dan de boekwaarde. In dergelijke gevallen kunt u extra "afschrijven" op de machine. De waarde kan niet lager liggen dan de geschatte verkoopwaarde en/of liquidatiewaarde.

Let op!

Met de afwaardering maakt u wellicht een verlies. U kunt dit verlies verrekenen met de winsten, van het vorige jaar en met toekomstige winsten (sinds 2022)

Let op!

Door de afwaardering kan uw bank beginnen te "piepen", omdat de dekkingswaarde afneemt.

Afwaardering na lagere bedrijfswaarde .. advies nodig?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 26-08-2022
Artikel gemaakt op 28-09-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Belasting en kredietcrisis Afwaardering activa bedrijfswaarde

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap