print sitemap zoeken disclaimer contact

Speur- en ontwikkelingswerk

Ook in 2013 is er een subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk. Ondernemers kunnen voor technisch nieuwe producten een korting krijgen op de af te dragen loonheffing, een lagere winstbelasting betalen, investeringen sneller afschrijven of een lening krijgen om innovatieve zaken te financieren. Een subsidieaanvraag moet tijdig worden ingediend (meestal 3 maanden voor het tijdvak). De regelingen worden behandeld door het Agentschap, een instelling van de overheid.

Meestal wordt er eenvoudig een korting of vermindering van de te betalen loonheffing verstrekt. Werknemers krijgen een subsidie van ruim 40% op hun bruto loonkosten, dit tot een maximum van € 110.000 (en 14% over het meerdere). Voor zelfstandige ondernemers is er een extra aftrek van ongeveer € 12.000.

Voorbeelden speur- en ontwikkelingswerk

Er is een breed spectrum, voorbeelden zijn:

  • ontwikkelen nieuwe software;
  • ontwikkelen, bedenken of fabriceren van nieuwe apparaten, systemen, technieken of processen;
  • ontwikkelen nieuwe materialen of producten;
  • uitvoeren van een haalbaarheidsstudie.

Verplichtingen subsidie

Tegenover rechten staan ook verplichtingen, de belangrijkste zijn wel:

  • urenadministratie;
  • projectadministratie.

Jaarlijks moet u een opgave maken van de gewerkte uren, de bereikte resultaten en de verrichte werkzaamheden. De controle wordt steeds scherper, dus laat u goed informeren over de voorwaarden.

Deel deze pagina

Laatste update op 28-12-2012
Artikel gemaakt op 06-07-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Belasting en kredietcrisis Speur- en ontwikkelingswerk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap