print sitemap zoeken disclaimer contact

Omzetbelasting terugvragen

Conclusie

Soms worden vorderingen niet betaald. De omzetbelasting is vaak al afgedragen. Deze kan bij uw eigen Belastingdienst worden teruggevraagd.

Essentie

U stuurt een factuur en de debiteur kan niet betalen. De omzetbelasting is afgedragen aan de Belastingdienst. U kunt een verzoek (ex artikel 29 Wet Omzetbelasting) indienen bij de Belastingdienst met het verzoek de afgedragen BTW terug te betalen. Dit verzoek moet u binnen een maand nadat duidelijk is geworden dat er niet wordt betaald, worden ingediend. Bij het verzoek moet u enige informatie bijsluiten:

  1. korte toelichting waarom niet wordt betaald;
  2. naam en adres debiteur;
  3. niet betaalde factuurbedrag en terug te vragen BTW, sluit kopiefactuur bij;
  4. toelichting over wat u heeft gedaan om de vordering te innen en toelichting waarom de debiteur niet kan betalen.

Tip 1

Verrekenen via de voorheffing is niet toegestaan, terugvragen moet via een aparte brief.

Tip 2

Als u het verzoek te laat heeft ingediend, hoeft dit niet direct fataal te zijn. Bij een faillissementssituatie moest de Belastingdienst ook bij een later ingediend verzoek de BTW teruggeven (Gerechtshof Den Bosch, 15 november 2007). Het kan echter zo zijn dat u het verzoek te laat heeft ingediend, zie hiertoe een arrest van de Hoge Raad in 2019.

Tip 3

Soms is het te overwegen om simpelweg een creditfactuur te sturen, hiermee zou u allerlei discussie en verzoeken voorkomen. Dit werkt niet altijd, pas hiermee op! In een uitspraak (Hoge Raad, 17 maart 2007) bleek het sturen van een creditfactuur niet te werken. De creditfactuur zag niet op het niet verrichten van een levering / dienst, maar op het niet betalen. Deze BTW is dan niet verrekenbaar.

Niet betalende ondernemer

Uw debiteur moet de ten onrechte teruggevraagde BTW terugbetalen (artikel 29 lid 2 Wet Omzetbelasting). Als hier sprake is van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting, kan het gehele concern worden aangesproken.

Meer weten van btw terugvragen

Deel deze pagina

Laatste update op 10-06-2019
Artikel gemaakt op 01-03-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Belasting en kredietcrisis BTW terugvragen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap