print sitemap zoeken disclaimer contact

Ontslagen? Stamrecht B.V. of banksparen!

Telkens worden wij de laatste tijd opgeschrikt door berichten van bedrijven die een deel van het personeel noodgedwongen moeten ontslaan. Met uiteraard vele ingrijpende gevolgen, ook fiscaal. Wij praten u even bij.

Nieuws 2013 stamrecht B.V.

De stamrecht B.V. wordt wellicht in 2014 afgeschaft. Werknemers die worden ontslagen moeten dan wellicht direct afrekenen over de ontslagvergoeding. Voor bestaande stamrecht B.V.'s gaat er een tijdelijke en voordelige maatregel volgen. Door deze maatregel bent u minder belasting verschuldigd over een uitkering uit de stamrecht B.V. De voordelige maatregel is tijdelijk.

Gespreid belasting betalen over vergoeding

Bij het oprichten van een stamrecht B.V. zet de werkgever de ontslagvergoeding op een aparte rekening. Vervolgens kan de werknemer de vergoeding gespreid laten uitbetalen op regelmatige, vaste momenten. Voor werknemers is dit voordelig omdat zij dan gespreid belasting kunnen betalen over de vergoeding. Maar het kabinet wil dat alle werknemers straks direct belasting gaan betalen over de ontslagvergoeding, zodat de schatkist van de overheid gevuld blijft en niet hoeft te wachten tot het moment van de uitkering.

Opnemen tegen voordelig tarief

Werknemers die hun ontslagvergoeding al in een stamrecht B.V. hebben zitten, kunnen dit straks mogelijk laten uitbetalen tegen 80% van het normale belastingtarief. Op die manier hoopt de overheid te bevorderen dat mensen deze vergoeding alsnog meteen opnemen. Naar schatting is er op dit moment ongeveer € 10 miljard ondergebracht in stamrecht B.V.’s. Het is overigens nog niet zeker of de plannen daadwerkelijk op deze wijze doorgaan. Waarschijnlijk wordt hier op Prinsjesdag meer over bekend. HR Rendement houdt u op de hoogte.

De dagelijkse praktijk: reorganisaties!

Op 3 oktober 2012 kopt de Twentsche Courant Tubantia: "Klap voor high tech. Op termijn 400 man weg bij ETC Almelo."

Bij het bedrijf Enrichment Technology Company (ETC), het voormalige Urenco in Almelo, verliezen op termijn 400 van de 700 mensen hun baan.

Bij EchoStar Global in Almelo verdwijnen 75 van de 92 banen. Alleen de afdelingen financiën en distributie bij de fabrikant van decoders en satellietontvangers blijven voorlopig nog in Almelo. Deze werknemers van Echostar Global zullen op zoek moeten naar nieuwe kansen. Ook in de (wegen)bouw vallen klappen, denk maar aan het recente faillissement bij Temmink Wegenbouw in Oldenzaal.

Niet de eerste en helaas niet de laatste bedrijven in zwaar weer. Ook bij de grote banken als ING en ABN AMRO worden veel mensen in de gelegenheid gesteld, dan wel gedwongen om iets anders te gaan doen. Gebleken is dat de mensen financieel veelal een (fors) zetje in de rug krijgen, door middel van een vertrekpremie / ontslagvergoeding.

Ontslagen, wat nu?

Voor veel mensen is een ontslag een persoonlijk drama, maar voor een aantal is dit juist een aanzet voor een nieuwe start. Iets nieuws beginnen. Net het zetje dat ze nodig hebben. Wij spreken vaak mensen die in deze situatie zitten, een ontslagvergoeding krijgen en vol plannen zitten. Of een hengel gaan kopen en lekker van hun rust gaan genieten.

Een ontslagvergoeding kan een mooi hulpmiddel zijn voor de start van een onderneming. Maar ook om de periode tot de pensioendatum te overbruggen. Omdat een ontslagvergoeding loon uit dienstbetrekking is, is deze fiscaal belast met inkomstenbelasting. Als het om een fors bedrag ineens gaat, kan het maar zo zijn dat het toptarief van 52% ineens realiteit wordt. Dat kan anders. U kunt, als u niet wilt afrekenen tegen 52%, bijvoorbeeld beter kiezen voor een stamrecht B.V. of banksparen. Wat voor iemand het beste is, is natuurlijk erg persoonlijk en afhankelijk van het bedrag van de vergoeding. 

Afrekenen, stamrecht B.V. of banksparen?

De volgende aspecten zijn van belang bij het maken van een afgewogen keuze:

  • De omvang van het bedrag.
  • Heeft u direct inkomen nodig of niet?
  • Wilt u een onderneming starten?
  • Heeft u een lening waarover u een hoge rente betaalt?
  • Vindt u beleggen leuk of wilt u eenvoudig sparen?

Dit zijn allemaal zaken die aan de orde komen bij het maken van een afgewogen beslissing. Wij bespreken dit graag vrijblijvend met u, op ons kantoor in Almelo of Enschede.

Kosten stamrecht B.V.

De oprichting van een eenvoudige (flex) stamrecht B.V. kost bij de notaris circa € 400 excl. BTW. De overige formaliteiten (stamrechtovereenkomst, afstemming fiscus en notaris, etc.) kunnen wij voor u regelen. Het jaarlijks "onderhoud", zoals jaarcijfers, KvK en aangiften vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting, en natuurlijk een jaarlijkse "fiscale APK" kunnen wij voor u verzorgen, zodat u er nagenoeg geen omkijken naar heeft.  

Deel deze pagina

Laatste update op 08-09-2022
Artikel gemaakt op 03-10-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Actuele fiscale info Ontslagvergoeding en stamrecht B.V.

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap