Volg ons op:

Actueel

Twitter Updates

Pensioen en stamrecht in eigen beheer: aantrekkelijk, maar niet zonder risico!

Update

Directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) krijgen in 2017 (en 2018 en 2019) de mogelijkheid om hun pensioen in eigen beheer van de balans te halen (af te kopen). Dit kan met een korting van 34,5% in 2017 (en in de jaren daarna tegen lagere percentage, namelijk 2018: 25% en 2019: 19,5%). Heeft u geen geld, dan resteren er twee opties:

  1. Premievrij maken;
  2. Spaarvariant kiezen.

Pensioen in eigen beheer opbouwen is dus vanaf 2017 feitelijk voorbij.

De invoering is uitgesteld tot 1 april 2017, lees hiertoe deze brief van de Staatssecretaris van Financiën.

Inleiding

Vele ondernemers hebben ervoor gekozen om hun oudedagsreserve (gedeeltelijk) in eigen beheer te gaan opbouwen. De B.V. vormt een jaarlijks oplopende voorziening voor het pensioen dat op 65-, 66- of 67-jarige leeftijd zal worden uitgekeerd. Ook bestaan er vele stamrecht B.V.'s als gevolg van bijvoorbeeld ontslaguitkeringen. Allemaal met het doel om een potje voor later te hebben en om de acute belastingheffing uit te stellen. Daarnaast blijft het geld beschikbaar voor de eigen onderneming. Veel toegepast en uiteraard een prima systeem.

Vanuit de pensioenpraktijk en het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) komen er echter steeds meer zorgwekkende geluiden, dat er wel eens een storm in de wereld van het eigen beheer zou kunnen gaan woeden. Waar gaat het precies om?

Tip: Vraag uw accountant of pensioenadviseur niet alleen om het uitrekenen van de fiscale waardering, maar ook om de hogere bedrijfseconomische waardering van de pensioenverplichting.

Natuurlijk zijn er tegenargumenten en is deze stelling omstreden, waardoor de soep mogelijk minder heet wordt gegeten dan deze door het CAP en de inspecteur wordt opgediend, maar probeer deze discussies voor te zijn. Al was het alleen maar in het kader van de verzorgingsgedachte, waarvoor het pensioen toch bedoeld is! 

Tip: Zorg voor een goede lenings- of rekening-courantovereenkomst en denk goed na bij het uitkeren van dividend. Overleg altijd even met uw adviseur. 

Wij kunnen u hierover uiteraard bijpraten en u desgewenst in contact brengen met pensioenadviseurs uit ons netwerk.

Conclusie: Het eigenbeheerpensioen heeft de warme aandacht van de overheid en staat zelfs ter discussie. Een goed advies kan u veel ellende besparen, zowel fiscaal als op het gebied van de verzorgingsgedachte, waar het uiteindelijk allemaal om te doen is.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen, dit via onderstaande informatie.

Fiscaaladvies nodig inzake pensioen en stamrecht?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van pensioen en stamrecht b.v.Auteur(s) van pensioen en stamrecht b.v.


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 17-05-2011 | Artikel laatst gewijzigd : 30-06-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen