print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Hongarije

Belastingen in Hongarije

Er zijn in 2004 10 landen toegetreden tot de EU. Van de 8 Midden-Europese landen heft Hongarije (maar ook Tsjechië) de hoogste belastingtarieven. In 1988 begon Hongarije met belastinghervormingen. Er wordt belasting geheven op grond van redelijkheid en billijkheid, als het dus helemaal verkeerd uitpakt, kan de Belastingdienst in Hongarije een aanslag verminderen. De tarieven zijn in 2004 aangepast. Hongarije heeft met Nederland een verdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belasting, dit is prettig.

Algemeen beeld

Een belastingonderzoek uit 2002 leert dat in 75% van de gevallen niet voldoende belasting wordt betaald, er kwamen dan ook naheffingsaanslagen. Veelal werden geen facturen verstuurd voor prestaties of leveringen die wel hadden plaatsgevonden (zwart geld noemen wij dit in Nederland). Nu is het systeem een stuk beter, bedrijven kunnen zelfs digitaal belasting betalen via een soort chipknip. Het land is dus moderner dan we denken.

Omzetbelasting

In 2004 is het BTW-tarief verhoogd tot maar liefs 25%. Er gelden ook gereduceerde tarieven van 12% of 15%. Bedrijven met een kleine omzet (tot € 16.000) hoeven geen BTW af te dragen.

Inkomstenbelasting

Hongarije heeft een progressief systeem bij heffing van inkomstenbelasting, hetzelfde als in Nederland. Bij een inkomen van minder dan € 3.100 (zo'n 800.000 Forint) moet u 18 procent aan inkomstenbelasting betalen. Het tarief loopt van 26% op tot maximaal 38%.

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting bedraagt in Hongarije zo'n 16%, dit is 14% goedkoper dan in Nederland. Bestaande offshore vennootschappen betalen maar 3%, deze kunt u echter sedert 2003 niet meer opzetten. Voor bestaande bedrijven blijft het tarief gelden (tot 31 december 2005). Als u minder dan € 20.000 aan VPB moet betalen, doet u de betalingen per kwartaal. Moet u meer betalen, dan betaalt u per maand. Voor kleinere bedrijven en specifieke sectoren zijn er speciale regelingen waardoor u minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Verliezen kunt u verrekenen met winsten in de toekomst (de eerste 4 jaar vanaf de start onbeperkt, daarna beperkt). Daarnaast is het mogelijk dat u in een bepaalde gemeente 2% van uw brutowinst aan de gemeente moet betalen, hierover kunt u onderhandelen met de plaatselijke autoriteiten.

Over uitgekeerde dividenden wordt in Nederland 25% belasting geheven, in Hongarije is dit 20%. Voor winsten die worden betaald aan het moederbedrijf in de EU geldt een vrijstelling (de moedervennootschap moet dan wel 25% van de aandelen in haar bezit hebben).

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting in Hongarije bedraagt slechts 2% voor onroerend goed goedkoper dan € 15.800. Hierboven betaalt u hetzelfde tarief als in Nederland, namelijk 6%. Er zijn plannen om ook overdrachtsbelasting te gaan hebben bij grotere verbouwingen of nieuwbouw, of dit doorgaat is thans (november 2004) onbekend.

Overige belastingen

In Hongarije kent men ook enkele specifieke belastingen zoals Ecotax. Daarnaast moeten bedrijven met 10 of meer werknemers 0,2% extra belasting betalen (deze wordt per 2006 verhoogd tot 3%). Daarnaast zijn er op lokaal niveau diverse belastingen verschuldigd, deze verschillen per gemeente.

Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 18-11-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Hongarije Belastingen in Hongarije

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap