print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Zeevarende en fiscus Zeevarende woont in buitenland

Zeevarende woont in buitenland

Wij adviseren regelmatig zeevarenden of pijpenleggers over hun belasting- en premieplicht. Heeft u vragen, bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Belastingplicht zeevarende

Een zeevarende (of piloot) wordt op grond van het OESO-modelverdrag belast in de staat waar de onderneming waar hij / zij voor werkt is gevestigd (of de feitelijke leiding heeft) of waar de zeevarende woont. Waar een zeevarende woont is soms wel de vraag. Dit is - op grond van artikel 4 AWR - het centrum van zijn leven (gezin, sport, ontspanning, werk, etc.). Sommige verdragen kennen bijzondere bepalingen, zoals het belastingverdrag met Spanje. Spanje mag bijvoorbeeld altijd heffen als een zeevarende in Spanje woont, ook als de werkgever in Nederland is gevestigd.

Sociale verzekeringen en wonen in buitenland

De hoofdregel is dat men sociaal verzekerd is in het land waar men werkt. Als een werkgever in Nederland is gevestigd, dan is de zeevarende vaak ook voor de premies volksverzekeringen in Nederland premieplichtig.

Zeevarende op contractbasis

Sommige zeevarenden hebben geen werkgever of werken op grond van een speciaal contract. Deze groep zeevarenden werkt vaak voor een tussenpersoon welke gevestigd is in Singapore, Ierland, Cyprus of Nieuw Zeeland. De zeevarende mag dan kiezen waar het geld naar toe moet worden overgemaakt. Dit zijn speciale situaties die deskundig en helder advies nodig hebben.

Procedure zeevarende en premieplicht

Henk woonde in 2012 in het Verenigd Koninkrijk en was werkzaam op een schip dat voer onder Nederlandse vlag. Volgens de Rechtbank was Henk - op grond van de woonplaats van zijn werkgever - voor de sociale zekerheidswetgeving in Nederland premie plichtig. (Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 19 juli 2016 ECLI:NL:RBZWB:2016:4853).

Zeevarende of piloot ? Minder belastingbetalen?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van zeevarende woont in buitenland


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Zeevarende en fiscus Zeevarende woont in buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap