print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Zeevarende en fiscus Zeevarende en minimumloon

Zeevarende en minimumloon

Een buitenlandse zeevarende hoeft niet tenminste het wettelijke minimumloon zoals dit in Nederland geldt te verdienen. Dit wil echter niet zeggen dat het minimumloon binnen de zeevaart geen rol speelt.

Procedure over zeevarende en minimumloon

Binnen de zeevaart is iedereen echt anders omdat elke situatie weer anders is. Vaak is sprake van een drie- of vierlandensituatie (Nederlandse inwoner, buitenlandse werkgever, buitenlandse vlag, etc.).

In Rotterdam liggen 2 schepen die onder de Cypriotische vlag varen. De zeevarenden komen uit Polen, Oekraïne en de Filippijnen. Ze zijn in dienstbetrekking bij een buitenlandse werkgever. De schepen varen niet meer en liggen stil. Volgens de inspectie moet het minimumloon aan de werknemers worden betaald, er wordt een boete opgelegd van € 100.000 (overtreding wet minimumlonen).

De schepen hebben geen Nederlandse thuishaven en de werkgever is niet in Nederland gevestigd. Hiermee is er geen ruimte voor de verplichting om minimumloon te moeten betalen, aldus de Rechtbank. De dienstbetrekking wordt niet in Nederland vervuld. De zeevarenden zijn tijdelijk in Nederland, niet meer dan dat. De zeevarenden hebben ook niets te maken met de Nederlandse welvaartstatus, hiervoor is het WML bedoeld. De wettelijke basis voor de Rechtbank is te vinden in het Maritiem Arbeidsverdrag. Er is geen hoger beroep ingesteld door de inspectie.

Bron zeevarende en minimumloon

Rechtbank Den Haag 13 juli 2006 (ECLI:NL:RBDHA:2016:7860).

Zeevarende en vraag over loon of belastingen?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van zeevarende en minimumloon


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Zeevarende en fiscus Zeevarende en minimumloon

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap