Zeevarende en minimumloon
Een buitenlandse zeevarende hoeft niet tenminste het wettelijke minimumloon zoals dit in Nederland geldt te verdienen. Dit wil echter niet zeggen dat het minimumloon binnen de zeevaart geen rol speelt.
Procedure over zeevarende en minimumloon
Binnen de zeevaart is iedereen echt anders omdat elke situatie weer anders is. Vaak is sprake van een drie- of vierlandensituatie (Nederlandse inwoner, buitenlandse werkgever, buitenlandse vlag, etc.).
In Rotterdam liggen 2 schepen die onder de Cypriotische vlag varen. De zeevarenden komen uit Polen, Oekraïne en de Filippijnen. Ze zijn in dienstbetrekking bij een buitenlandse werkgever. De schepen varen niet meer en liggen stil. Volgens de inspectie moet het minimumloon aan de werknemers worden betaald, er wordt een boete opgelegd van € 100.000 (overtreding wet minimumlonen).
De schepen hebben geen Nederlandse thuishaven en de werkgever is niet in Nederland gevestigd. Hiermee is er geen ruimte voor de verplichting om minimumloon te moeten betalen, aldus de Rechtbank. De dienstbetrekking wordt niet in Nederland vervuld. De zeevarenden zijn tijdelijk in Nederland, niet meer dan dat. De zeevarenden hebben ook niets te maken met de Nederlandse welvaartstatus, hiervoor is het WML bedoeld. De wettelijke basis voor de Rechtbank is te vinden in het Maritiem Arbeidsverdrag. Er is geen hoger beroep ingesteld door de inspectie.
Voorkoming dubbele belasting ook voor opgebouwde verlofdagen
De aftrek ter voorkoming van dubbele belasting betreft niet alleen het loon over de fysiek aan boord (bijvoorbeeld van schip of vliegtuig) gewerkte dagen maar ook over de verlofdagen die de werknemer met zijn werk opbouwt en op een later moment opneemt, dit aldus een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland d.d. 20 mei 2025 ECLI:NL:RBNNE:2025:1923. In dit voorbeeld ging het om iemand die op een schip werkte en aftrek ter voorkoming van dubbele belasting claimde. In de kern gaat het om de uitleg van belastingverdragen, meestal staat hierin opgenomen "de ter zake daarvan verkregen beloning". De inspecteur was van mening dat dit enkel op "geld" ging en dus niet om verlofuren. De rechtbank keek bij deze uitspraak mede naar een arrest van de Hoge Raad d.d. 23 september 2005 ECLI:NL:HR:2005:AP1424, omdat de belastingplichtige 12 uur per dag werkte.
Wat kunnen wij voor zeevarenden betekenen?
- Begeleiding van een emigratie of immigratie
- Taxplanning en zoeken naar meest gunstige woonland
- Belastingadvies inzake pensioen en eigen woning
- Afstemming met buitenlandse belastingadviseur en/of advocaat
- Verzorgen M Biljet (emigratie aangifte)
- Afstemming met de Belastingdienst in Nederland
- Verzorgen verklaring wereldinkomen en/of indienen LBB verklaring
Bron zeevarende en minimumloon
Rechtbank Den Haag 13 juli 2006 (ECLI:NL:RBDHA:2016:7860).