print sitemap zoeken disclaimer contact

Zwart geld en bankgeheim

Bankgeheim voorbij?

Als u buitenlands vermogen (spaarrekening, huizen, etc.) en de daaruit voortvloeiende inkomsten niet aangeeft, wordt dit gezien als een misdrijf. U kunt vrijwillig alsnog de volledige informatie aan de Belastingdienst verstrekken, inkeren noemt met dit. Normaal gesproken maken circa 2 mensen per dag gebruik van de inkeerregeling; door alle commotie (uitkleden bankgeheim) melden zich nu meer dan 20 mensen per dag. Veelal betreft het banktegoeden in Luxemburg, België of Zwitserland.

De inkeerregeling

Geld in het buitenland parkeren is al zo oud als de weg naar Rome. De FIOD en Belastingdienst zoeken dagelijks naar rekeningen. Als u in Nederland woont en uw buitenlands vermogen en inkomen niet opgeeft, kunt u een boete krijgen en zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. U kunt dit voorkomen door de inkeerregeling. U moet dan over de laatste 5 of zelfs 12 jaar belasting betalen. Veelal blijft dit beperkt tot box 3 heffing, edoch, wanneer u de herkomst niet kunt verklaren, is box 1 heffing mogelijk. De termijn voor 12 jaar staat op dit moment overigens ter discussie. De aanslag wordt voorts verhoogd met heffingsrente. Als u inkeert kost u dit ongeveer 30% van uw vermogen, als u wordt "gepakt", bestaat de kans dat u vrijwel al uw verzwegen vermogen kwijt bent. In België en Engeland is een amnestieregeling die "slechts" 10% kost.

Bankgeheim wordt "geheimpje"

Door de financiële crisis gaat de bankwereld op z'n kop, mede hierdoor ook het bankgeheim en de hieraan gekoppelde belastingparadijzen. In februari 2009 wordt bekend dat de Verenigde Staten druk zetten op een Zwitserse bank om informatie prijs te geven. Als gevolg hiervan zwakken zowel Zwitserland, Oostenrijk, Andorra, Luxemburg als Monaco en Liechtenstein hun bankgeheim af.

In de nieuwe situatie blijft het bankgeheim dus wel gehandhaafd, edoch in lichtere vorm. Informatie wordt door de genoemde landen enkel op specifiek onderbouwd verzoek over een individu afgegeven en dus niet automatisch.

Contactpersoon

Voor een vrijblijvend oriënterend gesprek kunt u op ons kantoor contact onderstaande auteurs.

Wij kunnen de gehele afstemming met de Belastingdienst voor u regelen en daarnaast berekenen wat u zult moeten betalen. U heeft uiteraard geen verzwegen banktegoeden, maar mocht u iemand kennen die ze wel heeft, wijs hem dan op de mogelijkheid van de inkeerregeling.

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 25-03-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column TOM Magazine Bankgeheim en inkeerregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap