print sitemap zoeken disclaimer contact

Paard en fiscus

Voor de bezoekers van de Military hebben wij gekeken naar de fiscale gevolgen van het houden van paarden. Hoe zit het met de BTW? De winst bij de handel in paarden? De kosten van sponsoring? In dit artikel een weergave.

Sponsoring

In het verleden zijn er enkele uitspraken geweest over ondernemers die hun paard in de strijd gooiden met het oog op het vergroten van de naamsbekendheid. Als u aannemelijk kunt maken dat de kosten mede met het oog op de uitoefening van uw onderneming zijn gemaakt en dus zakelijk zijn, zijn deze (gedeeltelijk) aftrekbaar. Een erg prettig aspect en uiteraard iets om eens over na te denken. Wellicht kan uw zoon of dochter dan toch nog op een "paard van de zaak" rijden.

Paardentrailer is niet altijd zakelijk

In een procedure bij het Gerechtshof in Arnhem wordt door de rechter vastgesteld dat de afschrijvingskosten van een paardentrailer geen ondernemingskosten zijn. Het gebruik betreft namelijk geen ondernemingskosten. Het bedrijf van de heer X ontwikkelt software. X koopt een trailer via de onderneming en op de trailer wordt een logo van het bedrijf geplakt. De paardentrailer wordt gebruikt door de stiefdochter van de heer X. De Rechtbank en het Gerechtshof zijn het niet met X eens, afschrijvingskosten zijn niet aftrekbaar. De belangrijkste reden is dat de trailer niet gekocht is met het oog op de zakelijke belangen van het softwarebedrijf. Lees hier de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden d.d. 4 maart 2014.

BTW-aspecten

Soms zijn fiscale aangelegenheden eenvoudig. Er is een probleem, we slaan de wettekst open en hebben een antwoord. Op andere momenten is er toch sprake van enige onduidelijkheid, zoals in de BTW. De consequenties voor de BTW bij fokken, stallen en handel in paarden is een dynamisch onderwerp waar veel over te doen is geweest en te doen zal zijn. De belangrijkste BTW-aspecten zal ik met u doornemen.

Het geven van lessen wordt gezien als het gelegenheid geven tot sport en daarop is het lage BTW-tarief van 6% van toepassing. Dat is tenminste nog duidelijk. Is er echter sprake van een gecombineerde dienst bestaande uit stalling, verzorging en lesgeven, zoals bij een manege, dan moet er worden vastgesteld in hoeverre er sprake is van verhuur van onroerend goed (vrijgesteld van BTW), lesgeven (9%) of verzorging en overige diensten (hoge BTW-tarief 21%). In zo'n geval kunnen afspraken gemaakt worden met de Belastingdienst, die de onzekerheden over het BTW-tarief kunnen wegnemen.

Voorlopig kunt u bij het africhten of opfokken van een jong paard nog het lage BTW-tarief toepassen. Dressuurtraining is wat anders en dit valt volgens het Gerechtshof Leeuwarden weer niet onder het lage BTW-tarief.

En hoe gaat het nu als een paard wordt verkocht? Volgens de Europese BTW-richtlijn is het hoge tarief van toepassing bij de levering van renpaarden, rijpaarden, springpaarden, dressuurpaarden en manegepaarden met hobbydoeleinden. Volgens die richtlijn geldt alleen het lage BTW-tarief wanneer de dieren bestemd zijn voor de productie van voedingsmiddelen of voor gebruik in de landbouw. In Nederland was dit anders. Daarom is Nederland door de Europese Commissie op de vingers getikt. Enkele voorgestelde aanpassingen om de regeling te wijzigen zijn tegengehouden door de Tweede Kamer. Ook onze Staatssecretaris wil nog even wachten op de verdere ontwikkelingen. We wachten af wat er van zal komen.

Paard en fiscus, het blijft lastig. Bespreek uw situatie eens met een adviseur en breng de mogelijkheden en bedreigingen eens goed in kaart.

Laat u zich trouwens door het bovenstaande niet afleiden van waar het allemaal werkelijk om gaat: genieten van de Military 2009. Veel plezier!

Noot

Met ingang van 1 januari 2012 komt het lage BTW-tarief van 9% voor de paardenhandel te vervallen. Dit lage tarief is enkel nog van toepassing voor paarden die voor de slacht bestemd zijn.

Meer weten van military paard en fiscus

Deel deze pagina

Laatste update op 10-02-2021
Artikel gemaakt op 08-09-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column TOM Magazine Military paard en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap