print sitemap zoeken disclaimer contact

Goedkope auto uit het buitenland

Auto's worden door de kredietcrisis steeds goedkoper. Door een recente uitspraak van de Hoge Raad bent u bij import van een auto minder belasting (BPM) verschuldigd. De Hoge Raad heeft op 10 juli 2009 (nummer 07/43873) bepaald dat de inkoopwaarde als uitgangspunt moet dienen en dus niet de hogere verkoopwaarde aan particulieren. In 2007 werden ruim 120.000 auto's geïmporteerd, in 2008 is dit aantal nog hoger.

Gevolgen

De import van auto's wordt hiermee (nog) aantrekkelijker. Tot op heden werd de waarde voor de BPM vastgesteld op de verkoopwaarde aan particulieren (dus inclusief winst en kosten van de dealer / garage). De waarde zal nu niet meer via het internet maar veelal via de Autotelex of gelijkwaardige bronnen worden bepaald. De verkoopwaarde of de inkoopwaarde in het buitenland doet er voor de BPM niet meer toe.

Als u recentelijk (minder dan 6 weken geleden) aanslagen BPM heeft voldaan of ontvangen, kunt u hiertegen nog bezwaar aantekenen. U verwijst hierbij naar bovenstaande uitspraak. Als u te laat bent, kunt u proberen om ambtshalve de teveel betaalde BPM terug te krijgen, de wetgeving voor uw aanslag bleek namelijk achteraf in strijd met de EG wetgeving. Een voorbeeld bezwaarschrift staat op onze internetsite.

Auto kopen

Een auto uitkiezen kan het beste via het internet, voorbeeldsites zijn mobile of autoscout24. Zorgt u voor duidelijke afspraken omtrent de levering, garantie en betaling. In de autobranche is contante betaling gebruikelijk. Het transport kan het eenvoudigst via een autoambulance (aanhanger). In Duitsland kunt u ook een tijdelijk kenteken aanvragen bij de Kraftfahrt Bundesamt (KBA). U mag hiermee formeel niet in Nederland rijden. Voor het Nederlandse kenteken belt u met de RDW (0900-0739), zij sturen u een overzicht voor de keuring, de locatie en de bescheiden die u moet meenemen. Het aangifteformulier voor de BPM kunt u downloaden via de site van de Belastingdienst, op deze site staat ook een toelichting. Een auto importeren uit de Verenigde Staten lijkt – gezien de misère en de lage dollarkoers – goedkoop, dit is meestal niet zo. U moet namelijk 10% invoerrechten en duur transport betalen, daarnaast is de keuring bij de RDW strenger. Veelal moeten er daarna nog technische aanpassingen plaatsvinden.

Auto van de zaak

Het kan aantrekkelijk zijn om de auto op uw bedrijf te zetten. Alle kosten zijn hierbij aftrekbaar en de omzetbelasting (BTW) is veelal verrekenbaar. Bij aankoop van een auto in het buitenland wordt de BTW verlegd, u hoeft deze dan bij aankoop dus niet te betalen. Als u meer dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, moet u wel een bijtelling toepassen. Bij normale auto's is dit 25% en bij (zeer) zuinige auto's 14%. Voor hybride auto's wordt het tarief in 2010 zelfs 10%. Door de lagere BPM kan de cataloguswaarde bij geïmporteerde auto's soms ook lager zijn.

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 20-07-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column TOM Magazine Goedkope auto uit buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap