Volg ons op:

Actueel

Twitter Updates

Pensioen in eigen beheer onder vuur

Update

Directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) krijgen in 2017 (en 2018 en 2019) de mogelijkheid om hun pensioen in eigen beheer van de balans te halen (af te kopen). Dit kan met een korting van 34,5% in 2017 (en in de jaren daarna tegen lagere percentage, namelijk 2018: 25% en 2019: 19,5%). Heeft u geen geld, dan resteren er twee opties:

  1. Premievrij maken;
  2. Spaarvariant kiezen.

Pensioen in eigen beheer opbouwen is dus vanaf 2017 feitelijk voorbij. De invoering is uitgesteld tot 1 april 2017, lees hiertoe deze brief van de Staatssecretaris van Financiën.

Inleiding

Vanuit het Centraal Aanspreekpunt Pensioen van de Belastingdienst (CAP) komen steeds vaker geluiden dat het pensioen in eigen beheer onder vuur ligt. Bestaande regelingen worden tegen het licht gehouden en het opbouwen van een adequate voorziening wordt door de strakkere fiscale kaders steeds lastiger. Het niet voldoen aan de regels kan zomaar leiden tot een onzuivere aanspraak met alle desastreuze gevolgen van dien. Pas hiervoor op!

Heeft u als ondernemer een pensioenregeling? Laat u dan goed controleren of uw situatie de toets der kritiek kan doorstaan, maar check ook of uw pensioenrechten voor uw nabestaanden financieel goed geregeld zijn. Denkt u daarbij aan de volgende aspecten:

Pensioenwetgeving is specialistisch werk. Een deel van de pensioenadvisering mag overigens alleen door gecertificeerde adviseurs worden gedaan. Ervaring leert dat in veel situaties de regeling niet aan de bovengenoemde regelgeving voldoet, vaak ook vanwege de gebrekkige kennis van de accountant of adviseur.

Wat te doen?

Tip 1. U kunt overwegen een bestaande pensioenregeling om te zetten in een beschikbare premieregeling. Het voordeel hiervan is de eenvoud en er is geen verschil in de fiscale en commerciële waardering.

Tip 2. Bezint eer ge begint. Banksparen is een prima alternatief voor pensioen.

Bespreek uw oudedagsvoorzieningen eens met ons. Wij kunnen u in contact brengen met deskundige pensioenadviseurs en gezamenlijk tot een goede regeling komen en u tegelijkertijd voor fiscale problemen behoeden.


Meer weten van pensioen in eigen beheer onder vuurAuteur(s) van pensioen in eigen beheer onder vuur


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 23-01-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 14-11-2016

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen