print sitemap zoeken disclaimer contact

Versoepeling voorwaarden voor financiering van verbouwing

Rente op een (hypotheek)lening is alleen aftrekbaar wanneer u kunt aantonen dat het geleende geld rechtstreeks is gebruikt voor de verbouwing of aankoop van een eigen woning. De kosten van de verbouwing of aankoop dient u aan te tonen met nota's en kassabonnen. Het vreemde in de wet is dan weer dat u geen bewaarplicht heeft (als particulier) van uw administratie. U moet echter wel een verbouwing aan kunnen tonen. Er zijn uitspraken van gerechtshoven die op grond van ander bewijs (foto's, bezoek inspecteur, beschrijving makelaar) een verbouwing aannemelijk vinden. Je merkt wel enige terughoudendheid hierin, want werkzaamheden door zwartwerkers worden dan ook als verbouwingskosten aangemerkt. Ik zou zeggen "flauwekul", het gaat immers om het aannemelijk maken van een verbouwing en niet het opsporen van zwartwerkers.

Geldstroom-benadering

De Belastingdienst hanteert hierbij de geldstroom-benadering. Wanneer u eigen geld gebruikt voor de verbouwing (bijvoorbeeld omdat de financiering nog niet rond is of omdat u de verbouwing betaalt van een andere rekening dan de rekening waarop de geleende gelden geparkeerd staan), dan komt de renteaftrek in het geding. Deze geldstroom-benadering werd onafhankelijk van elkaar door verschillende gerechtshoven in het land als te strikt beschouwd. De Belastingdienst bleef echter volharden en is hiertegen in hoger beroep gegaan bij de Hoge Raad. De Staatssecretaris heeft de uitspraak van de Hoge Raad niet afgewacht en kwam zelf met een besluit waarin een versoepeling van de geldstroom-benadering is opgenomen.

Wat zijn de gevolgen voor u?

Voor de verbouwingskosten, gedaan in de eerste zes maanden na het afsluiten van de lening, hoeft u alleen de nota's en kassabonnen te bewaren. Er hoeft geen directe relatie te liggen tussen de besteding en de geleende gelden. Voor de na deze zes maanden betaalde verbouwingskosten moet u (naast het bewaren van de nota's en kassabonnen) vooralsnog ook kunnen aantonen dat u hiervoor het geleende geld heeft gebruikt.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-01-2013
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Eigen woning Verbouwing en hypotheek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap