print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Eigen woning Advieskosten hypotheek aftrekbaar

Advieskosten hypotheek aftrekbaar

Vanaf 1 januari 2013 is de afsluitprovisie voor complexe financiële middelen, waaronder de hypothecaire lening, komen te vervallen. Men was namelijk bang dat een adviseur een hypotheek adviseerde die niet het beste was voor de klant maar waar de meeste provisie voor ontvangen werd bij een bank of andere financiële instelling.

Na 1 januari 2013 is het nu zo geregeld dat adviseurs uitsluitend advieskosten voor werkzaamheden gericht op het tot stand brengen van de overeenkomst van geldlening bij degene die de geldlening aangaat in rekening mag brengen.

Het afsluitprovisieverbod heeft geleid tot een tekstuele wijziging als het gaat om kosten die aftrekbaar zijn voor het aangaan van de eigenwoningschuld, voor de liefhebber: artikel 3.120 lid 1 sub a Wet Inkomstenbelasting 2001. Voorheen werden kosten van geldleningen in één adem genoemd met renten van schulden. De tekstuele wijziging zorgt er nu voor dat advieskosten worden aangemerkt als kosten van geldleningen die behoren tot de eigenwoningschuld (3.120 lid 1 sub b wet IB).

Omdat er geen afsluitprovisie meer in rekening mag worden gebracht maar enkel advieskosten, vindt het afsluitprovisieverbod van artikel 3.120 lid 5 IB geen werking meer. Advieskosten kunnen dus volledig in aftrek in de aangifte inkomstenbelasting in het jaar van afsluiten van de hypothecaire lening.

Meer artikelen lezen of wilt u op de hoogte blijven van actueel fiscaal nieuws? Kijkt u dan eens bij recente artikelen of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Eigen woning Advieskosten hypotheek aftrekbaar

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap