print sitemap zoeken disclaimer contact

Duurzaam en groen beleggen met hoger rendement

Baalt u ook zo van de matige rendementen op uw beleggingen terwijl u voor de heffing van de inkomstenbelasting in box 3 toch geacht wordt 4% rendement te maken? De spaarrekening levert niets op, aandelen zijn risicovoller – zeker bij een korte beleggingshorizon -, alleen het rendement in onroerend goed spreekt nog enigszins aan. 

Het kan ook anders

U kunt de rendementen op uw beleggingsvermogen best verhogen. U kunt dan (onder andere) gebruik maken van fiscale stimuleringsmaatregelen als de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de regeling voor vervoegde afschrijving van milieu-investeringen (VAMIL).

Voorwaarde voor toepassing van de genoemde regelingen is, dat u voor het investeringsproject kwalificeert als ondernemer. Dat kan het geval zijn als de investering is ondergebracht in een B.V., maar dat kan ook het geval zijn als u als IB-ondernemer investeert (eenmanszaak, VOF, maatschap).

Dat klinkt deftig, maar dat valt allemaal wel mee. Als u met een aantal andere beleggers investeert in bepaalde duurzame en groene bedrijfsmiddelen met als doel deze te gaan exploiteren (verhuur, financial lease), is er al snel sprake van ondernemerschap.

Om een voorbeeld te geven en te laten zien dat het niet alleen om “exotische”, risicovolle, investeringen gaat: investeringen in zonneboilers, -collectoren of -panelen, die worden toegepast op woningen kunnen voor EIA in aanmerking komen.
Voorwaarde is dan wel dat deze apparaten als afzonderlijke bedrijfsmiddelen beschouwd kunnen worden die geen deel uitmaken van de woning.

Bij het opzetten van een onroerendgoedproject is deze scheiding tot stand te brengen. De zonnecollectoren kunnen een afzonderlijk bedrijfsmiddel worden waarin kan worden geïnvesteerd. Voor het aanleggen van een aantal zonnepanelen op 1 woning is het uiteraard niet interessant; wel als sprake is van een groter project of bedrijfspand(en).

Ook de MIA en de VAMIL kennen (versnelde) afschrijvingsregelingen voor duurzame en groene investeringen.

Maatwerk

Helaas voor u en goed voor ons, het is altijd maatwerk. De regelingen (en voorwaarden) worden ook jaarlijks aangepast; wat het ene jaar fiscaal wordt gestimuleerd, wordt dat het andere jaar niet. Het is dus steeds weer zoeken naar de mogelijkheden. En … wij zoeken graag voor u!

Deel deze pagina

Laatste update op 17-07-2017
Artikel gemaakt op 03-07-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Innovatie en investeren Duurzaam en groen beleggen met hoger rendement

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap