Volg ons op:

Twitter Updates

Fiscale voorziening procedures

Een bedrijf dat betrokken is bij een juridische procedure mag een voorziening vormen voor de schade waartoe het bedrijf naar verwachting wordt veroordeeld. Bij het berekenen van de voorziening mag ook rekening worden gehouden met de interne kosten voor de procedure en de kosten van een advocaat, fiscaal jurist of adviseur.

Als u op de rand durft te lopen, is ook een voorziening toegestaan dat, als de ondernemer mag vermoeden dat er een procedure wordt aangespannen, het bedrijf hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

Rechtspraak fiscale voorziening

Een belastingplichtige heeft een meningsverschil met de Belastingdienst over een naheffingsaanslag loonheffingen. De aanslag wordt na het belastingjaar opgelegd. Het Gerechtshof en de Hoge Raad zijn het met de belastingplichtige eens, er mag een voorziening worden gevormd. Volgens het Gerechtshof in 's Hertogenbosch is aftrek toegestaan, redenen:

Voorziening advieskosten en superheffing mest

In een procedure bij de Rechtbank (22 juni 2018, ECLI:NL:RBGEL:2018:2796) wil een ondernemer een voorzieing vormen voor superheffing en advieskosten. Deels wordt de ondernemer in het gelijk gesteld, dit omdat de oorspron van een groot deel van de kosten is gelegen in het jaar waarin de voorziening wordt gevormd.

Bron overige voorzieningen

Hoge Raad 21 juni 2013 nr. 12/04893.


Meer weten van fiscale voorziening proceduresAuteur(s) van fiscale voorziening procedures


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 28-06-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 06-07-2018

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen