print sitemap zoeken disclaimer contact

Digitaal procederen bij Hoge Raad

Verplicht digitaal procederen in fiscale cassatiezaken

De digitale wereld en het belastingrecht. Tot nu toe is het geen sprookje. Daar waar de meeste advieskantoren hun digitale zaakjes steeds beter op orde hebben, wil het aan de andere zijde nog wel eens schuren. De digitale problemen bij de Belastingdienst zijn groot en talrijk. Gelukkig wordt dat onderkend. Op de officiële site [1] geeft de nieuwe Staatssecretaris (Fiscaliteit en Belastingen) aan:

  • We moeten iets doen aan de ICT.”

Dat komt wel goed. Steeds meer inspecteurs verzoeken al zelf om digitaal te corresponderen …

De andere ‘partner’ van de belastingadviseur, de rechter, verging het al niet veel beter. Het project KEI [2], bleek na € 200 miljoen aan kosten inderdaad KEI-slecht [3]. Te allesomvattend, te groot, te ingewikkeld. Na wat voorzichtige stappen op andere rechtsgebieden, zet de Hoge Raad de grote stap voorwaarts voor belastingzaken.

Verplicht digitaal procederen in belastingzaken bij de Hoge Raad

Laten we de trap maar van bovenaf schoonvegen, moeten ze bij de Hoge Raad hebben gedacht. Bij de rechtbanken en de gerechtshoven is het nog niet mogelijk, maar vanaf 15 april 2020 is digitaal procederen bij de Hoge Raad mogelijk.

Sterker nog: digitaal procederen in cassatie is verplicht 

Beroepen in cassatie tegen uitspraken gedaan door lagere rechters, vanaf 15 april 2020 kunnen deze door belastingadviseurs alleen nog digitaal worden ingediend. Géén overgangstermijn waarin het nog per post of fax kan, géén begeleiding, géén handjes vasthouden. In één keer de volle laag. Heerlijk.

Om digitaal te kunnen procederen is eHerkenning (minimaal niveau III) noodzakelijk. De adviseurs moeten dus haast maken, als ze daarover nog niet beschikken. Op de vraag wat de gevolgen zijn als de adviseur nog niet over eHerkenning beschikt en de termijn loopt bijna af, komt het gortdroge antwoord: “Ik raad u aan om de eHerkenning tijdig te regelen.”

Rond de datum van invoering worden nog instructiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast komt ondersteunende informatie beschikbaar op de website van de Hoge Raad. Voor de nieuwsgierigen: op de site van de Hoge Raad staat het Procesreglement [4], met daarin in Hoofdstuk 2 bepalingen over het webportaal. Hoofdstuk 5 zal worden uitgebreid voor belastingzaken.

Opmerking fiscaal jurist over digitaal procederen

En dan ineens is het er. Geen gedoe meer met faxen, postboeken en ander ongerief. Wij zijn er helemaal klaar voor. We kunnen niet wachten (tot de rechtbanken en de gerechtshoven er ook klaar voor zijn)! Heeft u vragen over digitale cassatie of andere procedures, aarzel niet en neem contact op. Dat kan zelfs digitaal (r.antonis@jongbloed.tv en alle andere buttons op deze site). Maar als u een app of sms wilt sturen (06 - 3892 8100), kan dit natuurlijk ook. En voor de liefhebber, u kunt ons ook gewoon ouderswets faxen of een brief sturen.

Bron digitaal procederen

[2] Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak

Deel deze pagina

Laatste update op 13-03-2020
Artikel gemaakt op 10-03-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kantoor Werkzaamheden Fiscale procedures Digitaal procederen in belastingzaken

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap