Piloot en voorkoming dubbele belasting
De fiscale regels voor piloten zijn veelal complex, dit komt omdat er soms sprake is van een drielandensituatie. De piloot woont in land X, de werkgever is gevestigd in Y en de piloot is gestationeerd in land Z. De uitwerking is vrijwel nooit standaard en maatwerk is altijd aan de orde. Bij een piloot kunt u ook denken aan een co-piloot, steward of purser.
Premieheffing en piloten
Voor de sociale verzekeringen is de piloot (bij werkzaamheden binnen de EU) vaak sociaal verzekerd in de lidstaat waar de werkgever zijn thuishaven heeft. Dit is de plaats waar de piloot normaal gesproken begint (en eindigt) met zijn werk.
Belastingheffing en piloten
Voor de belastingheffing is het belastingverdrag van toepassing (mits er een verdrag is gesloten). Veelal is de belastingheffing toegewezen aan het land waar de werkgever is gevestigd. In sommige verdragen (zoals Frankrijk, UK, Spanje en Italië) is de heffing toegewezen aan het woonland. Als een piloot in Nederland woont is, hij of zij voor zijn / haar wereldinkomen in Nederland belastingplichtig. Als de belastingheffing is toegewezen aan het werkland, zal Nederland een voorkoming voor dubbele heffing moeten verlenen, meestal op grond van de vrijstellingsmethode. Dit kan een voordeel opleveren als de heffing in het buitenland lager is dan in Nederland. Soms is echter ook de verrekeningsmethode van toepassing, in dat geval zal de piloot altijd het hoogste tarief betalen (óf in het buitenland óf in Nederland). Als het werkland mag heffen, kunnen er ook problemen ontstaan met de aftrekbare kosten in Nederland (zoals hypotheekrente).
Piloot die werkt vanuit Turkije past onjuiste verrekening toe
Bij de Rechtbank Gelderland speelde in 2022 een procedure inzake de toepassing van het belastingverdrag tussen Nederland en Turkije. De piloot was werkzaam in Turkije en is aan te merken als binnenlands belastingplichtige. De piloot claimt over 2015 - 2017 een vrijstelling voor zijn Turkse inkomen. Het verdrag tussen Nederland en Turkije kent echter voor piloten geen vrijstellingstellingsmethode, maar de (ongunstige) verrekeningsmethode. De aangifte loopt via de computers van de Belastingdienst en deze merkt niet op dat de onjuiste methode voor buitenlands inkomen is toegepast. Als de inspecteur dit ziet, besluit hij om navorderingsaanslagen op te leggen. De piloot stelt: "Geen nieuw feit en te laat." De rechtbank is het met de Belastingdienst eens, er mogen navorderingsaanslagen worden opgelegd. De inspecteur hoefde in redelijkheid niet te twijfelen aan de toepassing van de vrijstellingsmethode in de aangifte.
Noot fiscaal jurist inzake piloten en belastingen
Wij adviseren wekelijks piloten bij hun aangifte en / of advies inzake opstapplaats of woonplaats. Wat kunnen wij - in fiscale zin - voor piloten betekenen?
- Advisering inzake welke landen fiscaal gunstig zijn voor een emigratie
- Belastingadvies inzake eigen woning / vermogen
- Verzorgen aangifte inkomstenbelasting (M-biljet)
- Afstemming en overleg met de Belastingdienst
- Indienen vrijstelling loonheffing
- Afstemming buitenlandse fiscaal jurist inzake emigratie
Bron piloot en verrekeningsmethode
Rechtbank Gelderland d.d. 9 september 2022 ECLI:NL:RBGEL:2022:5267
Vragen over belastingplicht bij piloten?
Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.