Volg ons op:

U bevindt zich hier : Kennisbank Piloten en fiscus Kosten behoud vliegbrevet aftrekbaar als scholingskosten


Twitter Updates

Kosten voor behoud vliegbrevet zijn aftrekbare scholingskosten

Er zijn verschillende procedures gevoerd voor rechtbanken inzake de vraag of de kosten die een werkloze piloot maakt ter behoud van zijn vliegbrevet kwalificeren als aftrekbare scholingskosten. De uitkomsten waren verschillend. Nu zijn er recent twee Hof uitspraken gedaan waarbij beide Hoven concluderen dat de kosten wel aftrekbaar zijn.

Hofuitspraken

Voor Hof Den Haag en Hof Arnhem leeuwarden liepen vergelijkbare procedures. Het ging om piloten die in respectievelijk 2011 en 2012 een vliegbrevet hebben behaald. Zolang zij geen werk hebben gevonden zullen ze jaarlijks kosten moeten maken om het brevet te kunnen behouden. Het gaat om vlieginstructie, theorieles, de profcheck en een medische keuring.

De hoven zijn het er over eens dat het programma dat gevolgd moet worden voor het behoud van het brevet kwalificeert als opleiding of studie in de zin van artikel 6.27 Wet IB 2001. De kosten zijn dan aftrekbaar rekening houdend met een drempel van tegenwoordig € 250 voor zover de totale scholingskosten niet boven de € 15.000 uitkomen. Hof Den Haag vindt dat de kosten van de medische keuring niet tot de scholingskosten behoren. Hof Den Haag is het daar niet mee eens omdat zonder de keuring deelname aan het programma niet mogelijk is. Haar conclusie is derhalve dat de kosten van de medische keuring bij de scholingskosten horen.

Praktisch

Werkloze piloten kunnen dus nog gebruik maken van voornoemde Hof uitspraken. Dit kan tot en met het belastingjaar 2018.  Minister Bussemaker had aangekondigd dat de scholingsaftrek vanaf het jaar 2018 wordt afgeschaft. Hiervoor in de plaats zou een systeem komen met vouchers. Het komt er op neer dat dan subsidie kan worden aangevraagd tot een bedrag van maximaal € 2.500. Inmiddels is bekend geworden dat deze maatregel is uitgesteld tot 2019. Het zou ons niet verbazen dat uitstel in dit geval afstel betekend.  

Men kan tot vijf jaar terug vragen om een ambtshalve correctie van de reeds opgelegde aanslagen Inkomstenbelasting. Is er nog geen aangifte gedaan dan kan dit alsnog, ook tot maximaal vijf jaar terug. Dit is altijd de moeite waard omdat ook bij geen of weining inkomsten de aftrekbare scholingskosten worden doorgeschoven naar de toekomst in de vorm van Restant Persoonsgebondenaftrek. Zodra er voldoende inkomsten zijn kan de aftrek dan alsnog verzilverd worden.


Auteur(s) van kosten behoud vliegbrevet aftrekbaar als scholingskosten


A. Hof RB (Arjan).
Register Belastingadviseur ,

088 027 00 00
a.hof@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 30-06-2017 | Artikel laatst gewijzigd : 05-07-2017

© 2018 Jongbloed Fiscaal Juristen