print sitemap zoeken disclaimer contact

Auto's met grijs kenteken

Het grijze kenteken gaat per 1 juli 2005 op de schop. Oneigenlijk gebruik door particulieren stopt hiermee. Per midden 2005 kunnen enkel nog (echte) ondernemers en invaliden zonder BPM in een auto met grijs kenteken rijden. Als u nog een bedrijfsauto wilt kopen, doe dit dan vóór 1 juli 2005. Als blijkt dat u onterecht de BPM terugvraagt, krijgt u naast een naheffing wellicht ook nog een boete (maximaal € 4.500).

Inleiding in een wondere-auto-wereld

Vroeger, ja vroeger ... kocht je een Porsche voor de prijs van een goede middenklasser, geen achterbank, maar daar kon je toch al niet op zitten. Na een jaar of 10 wordt de regering echt wakker: bedrijfsauto zijn voor het bedrijfsleven. Bij de aankoop van een nieuwe bestelauto wordt vanaf juli 2005 direct BPM (Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen) geheven. Ondernemers, maar ook invaliden, kunnen deze belasting terugvragen bij de Belastingdienst. Particulieren krijgen deze belasting niet terug. Voor particulieren wordt ook de lage wegenbelasting afgeschaft. Vanaf 1 januari 2005 is deze wegenbelasting reeds verhoogd met € 76, vanaf 1 juli 2005 betalen particulieren het "normale" tarief. Voor particulieren betekent dit een fors hogere maandlast en daarnaast een waardedaling van hun huidige auto.

Voorwaarden

De BPM moet bij de aankoop worden betaald door iedereen. Om de BPM terug te krijgen, moet de ondernemer de auto meer dan bijkomstig gebruiken voor zijn (of haar) onderneming. De Belastingdienst hanteert hierbij een ruim begrip van het ondernemerschap, u moet echter wel ondernemer zijn en niet enkel voor de BTW als ondernemer worden aangemerkt. Als u bijklust, kunt u ook de BPM terugvragen, mits u de resultaten keurig opgeeft aan de Belastingdienst natuurlijk.

De vanaf 1 juli 2005 gekochte auto's op grijs kenteken worden 5 jaar lang gevolgd. Als de ondernemer normaal ondernemer blijft of de auto aan een andere ondernemer verkoopt, is er niks aan de hand. Inruilen bij een garagebedrijf mag ook. Als u echter uw bedrijf staakt of de auto aan een particulier verkoopt, krijgt de ondernemer een naheffingsaanslag. De ondernemer mag een gebruikte bestelauto pas na vijf jaar verkopen aan een particulier zonder met een BPM-naheffing te worden gestraft, dit wordt een aantrekkelijke mart rond 2010.

Regeling in het kort

  1. De nieuwe regeling maakt een onderscheid tussen particulier en ondernemers als gebruiker, voor wat het de BPM betreft.
  2. Ondernemers moeten wel het iets hogere MRB-tarief gaan betalen maar niet het extreem verhoogde tarief (dat particulieren gaan betalen). De BPM moet eerst worden voorgeschoten bij de aanschaf en kan later worden teruggevraagd.
  3. De bestelauto worden voor particulieren belast met BPM en wel op dezelfde wijze als personenauto's.
  4. Voor ondernemers en gehandicapten blijft het grijze kenteken bestaan. De BPM moet altijd eerst worden voorgeschoten (aan de dealer) en kan door ondernemers (en gehandicapten) worden teruggevraagd, deze regeling zal medio 2005 intreden. 
  5. Vanaf 1 januari 2005 wordt het tarief voor bestelauto's in de motorrijtuigenbelasting verhoogd. Deze verhoging is ongeveer € 76 per jaar per bestelauto. Op 1 januari 2005 ontstaan er dus twee tarieven voor de motorrijtuigenbelasting voor bestelauto's. Het lage tarief is bedoeld voor bestelauto's met een bijzonder inrichting voor gehandicapten; het hogere tarief voor alle andere gebruikers. Vanaf medio 2005 zullen particulieren het tarief gaan betalen zoals dat geldt voor personenauto's.
  6. De eerder door particulieren aangeschafte bestelauto's blijven buiten de heffing van de BPM. De verhogingen van de motorrijtuigenbelasting per 1 januari 2005 en later nog eens per medio 2005 zullen echter ook op deze eerder aangeschafte bestelauto's van toepassing zijn.

Noot

De ingangsdatum is per 1 juli 2005. Een grijskenteken is hiermee voor particulieren niet meer aantrekkelijk. De BOVAG verwacht een schade voor autobedrijven van € 90 miljoen, dit enkel al op de daling van de voorraad die men op de plas heeft staan (eind 2004 stonden hier 42.000 auto's met een grijs kenteken).

Meer weten van grijs kenteken actueel

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 17-11-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2005 Grijs kenteken actueel

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap