print sitemap zoeken disclaimer contact

Aangifte inkomstenbelasting 2005


Vanaf de 15e januari 2006 worden de eerste aangiften, diskettes of papieren voor de aangifte inkomstenbelasting 2005 verstuurd. De post is er blij mee, ruim 9 miljoen verzendingen. Of u uiteindelijk een aangifte of diskette ontvangt, zal afhangen van uw aangiftegedrag in 2003 en 2004. Bijna 6 miljoen mensen doen hun aangifte via de computer.

Wat is nieuw?

  1. Digitale handtekening: u krijgt bij uw aangifte informatie over een digitale handtekening. U kunt vanaf dit jaar middels deze handtekening uw aangifte indienen. Niet spannend, wel de toekomst. Kijk hier voor meer informatie. Via deze site kunt u de handtekening aanvragen, deze handtekening kunt u bij alle overheidsinstanties gebruiken.
  2. Aandachtspunt aangifte: uw aangifte inkomstenbelasting 2005 wordt extra gecontroleerd op “bijverdiensten”. Dit zijn inkomsten naast uw werk of bedrijf, zoals inkomen door freelancers sporters, artiesten of alfahulpen. In de wandelgangen hoor ik dat ook nog steeds de lijfrentepremie wordt getoetst.

Bijverdiensten

U hoeft geen jaarrekening op te stellen of een administratie te voeren. Eigenlijk brengt u de kosten in mindering op uw inkomsten en over het saldo moet u belasting betalen. In de loop van februari 2006 zal ik een opstelling van mogelijke kosten op onze site zetten.

Ziektekosten

Ziektekosten zijn - met name voor ouderen met een laag inkomen - al snel aftrekbaar. Gaat u er eens voor zitten, hierbij een uitleg waar u eenvoudig de bedragen kunt invullen. Dank hiervoor aan de heer H. Veen.

Overig

Digitaal aangifte doen is steeds eenvoudiger. Als u in Nederland woont, kunt u hier de software van de Belastingdienst downloaden. Als u voor het eerst uw aangifte digitaal gaat indienen, moet u eerst dit formulier invullen.

Aangifte tips

Op diverse plaatsen op de site vindt u aangiftetips. In maart 2006 komt er een overzicht met diverse tips voor uw aangifte inkomstenbelasting 2005. Lees hier.


Datum : 19 maart 2006

Deel deze pagina

Laatste update op 10-02-2017
Artikel gemaakt op 11-01-2006
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2005 Aangifte Inkomstenbelasting 2005

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap