print sitemap zoeken disclaimer contact

Windmolens fiscaal bezien


Van lucht leven, eigenlijk doen we het alle dagen. Financieel en fiscaal gezien is een investering in een windmolenpark eigenlijk belachelijk, maar voor veelverdieners wel voordelig. Het rare is dat een windmolenpark voor de ondernemer zwaar verliesgevend is. Een investering van € 20.000.000 brengt over een jaar of 5 nog maar € 12.000.000 op, een verlies van € 8.000.000. Dit is voor de belastingbetaler nu net het voordeel. De conclusie is dat als u meer dan € 70.000 (in box 1) verdient, een investering te overwegen is.

Investeren om verlies te maken

De investering bedraagt veelal zo'n € 10.000 - € 15.000. Daarnaast stopt de bank ook nog hetzelfde bedrag in een project. Totaal wordt er door belastingbetalers en banken zo'n € 40 tot € 50 miljoen in een project gestopt.
Het klinkt wellicht dom, maar de winst zit hem niet in de energieopbrengst, deze is duurzaam verliesgevend. De echte winst wordt gehaald door fiscale maatregelen van de overheid. Een voorbeeldproject maakt duidelijk dat het werkt. U investeert € 12.500 voor 23 december 2004 en heeft u bij de aangifte over 2004 al direct een aftrekpost van € 17.000. Dit komt vooral door de energie-investeringsaftrek (ongeveer 55%) en VAMIL-regeling. Deze aftrek wordt berekend over de totale investering (dus van u en de bank). In de jaren daarna krijgt u elk jaar weer een aftrekpost omdat het project elk jaar een verlies op zal leveren. De totale aftrekpost over een jaar of 4 bedraagt € 28.000. Daarnaast krijgt u aan het eind nog een slotuitkering, veelal zo'n € 1.000.

Risico's

U bent ondernemer in een windmolenproject, dus bent u aansprakelijk. De omvang van de aansprakelijkheid zal afhangen van de structuur. Bij een maatschap bent u voor gelijke delen met alle investeerders aansprakelijk, bij een commanditaire vennootschap enkel voor de inleg. Let u erop dat het windmolenpark verzekeringen afsluit voor bijvoorbeeld het omvallen van een molen of weersinvloeden. Ik adviseer u om niet uw gehele vermogen in dit soort projecten te steken, het risico is dan te groot. De projecten zijn goedgekeurd door diverse fiscale vakbroeders en tevens is er meestal toestemming bij de Belastingdienst gevraagd. Kijkt u dit goed na in folders.

Even rekenen

Een totaalverlies van € 28.000 levert bij 42% belastingaftrek € 11.760 op, te vermeerderen met de slotuitkering van € 1.000 is uw rendement dus nul komma nul. Een investering in een project heeft alleen zin voor de grootverdieners die meer dan € 70.000 (fiscaal) verdienen, bij een tarief van 52% is een project fiscaal wel voordelig. Als u mee wilt doen, vraag dan eerst uw adviseur en let erop dat u nog dit jaar moet betalen.

De overheid moet dit soort flauwekul niet subsidiëren, het kost zwaar geld. De belastingbetaler kan er nu nog zijn voordeel mee doen en zal dit zeker niet nalaten.

Deel deze pagina

Laatste update op 27-01-2017
Artikel gemaakt op 14-11-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Archief Fiscaal nieuws 2005 Windmolen fiscaal gunstig

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap