print sitemap zoeken disclaimer contact

Uitbreiding TOGS-regeling

Ook extra steun voor tandarts, fysiotherapeut, taxichauffeur en meer

Aanvulling TOGS-regeling vanaf 15 april en 12 juni : eenmalige gift direct getroffen ondernemers

Nieuws TOGS regeling 12 juni 2020

De TOGS regeling wordt wederom uitgebreid, het gaat dit keer om de volgende sectoren

 • Audiciens
 • Warme Bakkers
 • Standbouwers
 • Wijkcentra
 • Handelaren en reparateurs caravans
 • Supermarkten op de camping, stations, transport terminals, studentencampussen en op recreatieterreinen

De volledige lijst wordt binnenkort hier bekend gemaakt . De brief van d.d. 12 juni 2020 kunt u hier raadplegen

Uitbreiding TOGS-regeling

Het kabinet heeft de zogenaamde TOGS-regeling voor direct getroffen ondernemers uitgebreid per 7 april 2020 . Diverse contactberoepen konden zich niet melden voor deze regeling omdat hun bedrijfscode niet was genoemd in de regeling.

De volgende groepen vallen ook onder de regeling:

 • Tandartsen
 • Tattooshops
 • Campings en verhuur vakantiehuizen
 • Markthandelaren
 • Fysiotherapeuten
 • Toeleveranciers eet- en drinkgelegenheden of evenementen
 • Taxichauffeurs

Wij verwachten dat de lijst nog wel verder zal worden uitgebreid, ondermeer met markthandelaren, etc. De volledige lijst per 7 april 2020 kunt u hier raadplegen.

Bron: Kamerbrief 7 april 2020 en 10 april 2020

Vanaf wanneer aanmelden ?

U kunt de regeling aanvragen per 15 april 2020. U kunt de tegemoetkoming hier aanvragen, dit lukt niet altijd, soms heeft de site een storing.

Wat is de TOGS-regeling 

Er  is noodloket voor een bijdrage / tegemoetkoming in de vorm van eenmalige gift voor de eerste financiële problemen bij ondernemers, deze bedraagt € 4.000. De maatregel is bedacht voor de horeca, schoonheidssalons, tandartsen, kappers, reisbranche, etc. die direct last krijgen van de financiële gevolgen als gevolg van het coronavirus. Deze branche en de SBI-codes worden nog nader onder de loep genomen. Sectoren zullen ook wel worden uitgebreid, de Standaard Bedrijfsinstellingen Code (SBI) werkt niet goed voor dit soort maatregelen.

U kunt de tegemoetkoming hier aanvragen, dit lukt niet altijd, soms heeft de site een storing. De site is vrijdag 27 maart 2020 geopend en is door overbelasting vlak daarna niet meer bereikbaar. Op maandag 30 maart was de site weer bereikbaar. Vanaf 15 april 2020 wordt de regeling uitgebreid.

TOGS regeling en geen externe locatie

In de kamervragen op 10 april over de TOZO regeling kwam ook de TOGS regeling kort aan de orde. De TOGS-regeling is bedoeld als tegemoetkoming voor omvangrijke vaste lasten, anders dan personeelslasten. Daarom richt de regeling zich op ondernemers die daadwerkelijk beschikken over een fysieke vestiging of fysieke productiemiddelen, die los staan van de eigen woning, die essentieel zijn voor de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten, en zorgen voor omvangrijke, periodiek terugkerende vaste lasten. Voor ondernemers die ingeschreven staan op het woonadres, maar wel voldoen aan de bovengenoemde vereisten, zal een aanvullende verklaring worden gevraagd om hen ook aanspraak te kunnen laten maken voor de tegemoetkoming.

Tegemoetkoming noodloket

 • De bijdrage is vastgesteld op € 4.000 (belastingvrij) per onderneming (niet per vestiging). 
 • Het betreft derhalve een eenmalig bedrag voor de periode van 3 maanden.
 • U moet per 15 maart 2020 een (bij de Kvk ingeschreven) onderneming bezitten waar maximaal 250 werknemers werken, dit binnen bepaalde sectoren (vereiste KVK SBI-codes).
 • Het lijkt er nu op dat vele ondernemers aan alle voorwaarden voldoen en toch niet in aanmerking komen door een (soms niet juiste/ volledige) SBI-code, hierop zal wel een aanvulling komen, anders zouden ondernemers een beroep op de hardheidsclausule kunnen doen. De eerste echte aanvulling is per 7 april 2020 bekendgemaakt.
 • De onderneming moet een fysieke vestiging in Nederland hebben, privé-adres dus niet gelijk aan bedrijfsadres (tenzij horeca) . Dit lijkt te zijn losgelaten omdat ook taxichauffeurs recht hebben op de regeling.
 • Omzetverlies tenminste € 4.000 en tenminste € 4.000 vaste lasten (periode 16 maart - 15 juni 2020), dit na gebruik steunmaatregelen. Even rekenen met uw accountant wellicht?
 • U heeft in 2018 en 2019 niet meer dan € 200.000 aan overheidsteun ontvangen. (de-minimisverordening).
 • De regeling wordt uitgevoerd door RVO.

Regeling ook voor DGA?

De regeling geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) mits:

 • DGA voldoet aan urencriterium;
 • de DGA volledige zeggenschap heeft en financiële risico draagt;
 • DGA moet aannemelijk maken dat hij / zij geen salaris kan uitbetalen.

Is vergoeding TOGS belastingvrij ?

Ja, de vergoeding is belastingvrij. In de Kamerbrief van 27 maart 2020, nummer DGBI-O/ 20087452, staat op bladzijde 3: “Deze brief gaat nader in op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19. Deze maatregel is een tegemoetkoming in de vorm van een gift van € 4.000 voor ondernemers in sectoren die direct zijn getroffen door kabinetsmaatregelen ter bestrijding van het virus. De tegemoetkoming is belastingvrij. Over de wijze waarop deze belastingvrijstelling wordt vormgegeven wordt uw Kamer op een later moment geïnformeerd."

Wat wil de tegemoetkoming schade zeggen?

 • Een gift van € 4.000 voor ondernemers met schade van tenminste € 4.000.
 • Het gaat om een beperkte groep ondernemers met bepaalde SBI-code, zie boven, derhalve: horeca, schoonheidssalons en andere bedrijven die problemen ondervinden door de maatregelen (zoals 1,5 meter afstand).
 • De onderneming moet wel een fysieke vestiging buiten huis hebben, voor horeca is er een uitzondering.
 • Vergoeding betreft een vast bedrag van € 4.000 (voor periode van 3 maanden).
 • De vergoeding geldt per bedrijf en dus niet per vestiging.
 • U moet een omzetverlies hebben van € 4.000 en tevens vaste lasten van € 4.000.

Bedrijf in Nederland en wonen in Duitsland of Belgie

Uit de kamervragen d.d. 10 april 2020 volgt dat een dergelijke ondernemer recht heeft op deze regeling. U moet dan wel in nederland belastingplichtig zijn. Zelfstandigen die in Nederland belastingplichtig zijn, komen in aanmerking voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), een gift van € 4.000,-, als ze

 • belastingplichtig zijn in Nederland
 • bij de Nederlandse Kamer van Koophandel geregistreerd staan,
 • als ze in een sector werken die als ‘getroffen’ is aangemerkt en
 • als het bedrijf buiten de eigen woning is gevestigd (met uitzondering van horecagelegenheden).

Enkele vragen en opmerkingen over deze regeling

 1. Uw sector staat niet in de lijst? Wellicht kunt u een beroep doen op de hardheidsclausule. Wij verwachten dat de lijst nog wel zal worden uitgebreid, eerste signalen zijn er ook al
 2. Ik wil het formulier door mijn accountant laten indienen, hoe doe ik dit? Teken deze volmacht en laat uw accountant uw aanvraag verzorgen.
 3. Hoe vraag ik de regeling aan? Via deze site, DigiD is noodzakelijk voor inlog. De site is vrijdag 27 maart 2020 geopend en lag er zaterdag en zondag uit i.v.m. een technische storing.  
 4. Wanneer staat het geld op mijn bankrekening? Verwachting is binnen 2-4 weken.
 5. Waar vind ik meer informatie? Informatie op de site van RVO.
 6. Hoe weet ik of mijn bedrijf recht heeft op de regeling qua werkzaamheden die wij verrichten? Via de inlog komt u in uw eigen profiel. Als u uw KvK-nummer hebt ingevoerd, kunt u zien of uw bedrijf recht heeft op de uitkering.
 7. Is er controle op de regeling? Ja, achteraf wordt deze gecontroleerd, dit kan tot 5 jaar na de uitbetaling.
 8. Behoort de € 4.000 tot mijn omzet / winst? Dit is nog niet bekend. Normaal gesproken wel.

Wordt het aantal sectoren nog uitgebreid?

Ja, het aantal sectoren wordt nog uitgebreid, op 30 maart 2020 ondermeer met winkeliers en op 7 april 2020 met tandartsen, fysiotherapeuten en taxichauffeurs. Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere SBI-code kunnen dit melden met RVO.

Ik sta met verkeerde SBI-code geregistreerd bij de KvK

Via dit formulier kunt u dit melden bij RVO. In dit formulier aangeven aan welke SBI-code u wel zou voldoen en waarom.

Hoe kom ik aan E-Herkenning

U kunt inloggen met uw DigiD of met E-Herkenning (niveau 1 of hoger). Dit is een digitaal indentificatiesysteem voor ondernemers. Kan snel worden aangevraagd, duurt 1-2 dagen en is 1 jaar geldig. U kunt het hier aanvragen.

Vragen ondernemers nemen toe!

Veel ondernemers hebben vragen over de regeling. ZZP Nederland en MKB Nederland overleggen met de heren in Den Haag over duidelijkheid. Wat zijn de vragen?

 • De SBI code lijst is veel te beperkt, hoe zit dit voor mij?
 • Ik heb geen externe locatie maar wel een taxi, marktkraam, mobiele werk plek, etc. Geldt de regeling ook voor mij?
 • Hoe moet ik de kosten ad € 4.000 per maand zien?

Contact met onze corona-specialisten

Fysiotherapeut of tandarts en vragen? Mail onze specialist zorg.

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-06-2020
Artikel gemaakt op 08-04-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Coronavirus en belastingen TOGS regeling TOGS uitbreiding

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap