print sitemap zoeken disclaimer contact

NFT en belastingen

Non Fungible Token en belastingen

NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan een digitaal product. Alles wat digitaal is wordt daarmee een soort onvervangbaar (digitaal) kunstwerk. Dit geeft de komende jaren interessante ontwikkelingen. Waarom is er bijvoorbeeld € 70 miljoen betaald voor een digitaal plaatje? Niet alleen kunst, maar ook concerten worden voor veel geld verkocht (concert Don Diablo € 1,2 miljoen).

Een NFT is dus je eigen, unieke bewijs van eigendom, jij bent de eigenaar en niemand anders! Je krijgt als eigenaar een certificaat en dit wordt gekoppeld aan een (digitaal) object of een concertweergave. Deze worden vervolgens gekoppeld aan een blockchain ... Bent u er nog? Het certificaat wordt bewaard in een (digitale) portemonnee.

Veel NFT's worden gekocht als belegging. Maar hoe gaat het met de belastingheffing hierover?

Beleggen in NFT en belastingen

De meeste investeerders in NFT's zijn investeerders. Dit zijn personen of bedrijven die een NFT kopen (en verkopen) voor speculatieve doeleinden of omdat ze het mooi vinden om te bezitten of hun risico's op verschillende manieren willen spreiden. De meeste NFT's zullen dus worden opgenomen in box 3 (privé eigenaar). Wellicht is het fiscaal gunstiger om de belegging te kopen in een zogenaamd familiefonds. Hierdoor gaat (een deel van) de waarde belastingvrij over naar de volgende generatie.

Een alternatief is dat u de NFT gaat verhuren (belastingvrij) aan bijvoorbeeld een museum en tevens aan dit museum een (notariële) periodieke schenking verricht (lees dit artikel met jurisprudentie).

In box 3 zijn voorwerpen van kunst en wetenschap vrijgesteld in box 3, tenzij deze dienen als belegging. De centrale vraag is dus: "is het bezit een belegging of kunstobject?".  De Belastingdienst zal waarschijnlijk de stelling innemen dat een NFT nooit een kunstwerk is, hierover zullen wij de komende tijd meer gaan publiceren.

Sfeerovergang van box 3 naar box 1 bij NFT

Als u een kunstverzameling begint uit liefde en het begint op werk te lijken, dan kan het zijn dat de kunst moet worden gezien als resultaat uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming. Dit is de zogenaamde sfeerovergang van box 3 naar box 1. Er moet dan sprake zijn van meer dan normaal vermogensbeheer, een grijs gebied. Dit is bijvoorbeeld wel het geval als u actief kunst aan- en verkoopt om rendement te behalen. De kunstobjecten (winst en verlies) vallen dan in box 1 (heffing 49% over de winst waarbij 14% van de winst niet wordt belast door de MKB-winstvrijstelling).

De handel in NFT kunt u vergelijken met de handel in gewone valuta zoals de Japanse Yen, Crypto of de Amerikaanse dollar. U bent aan het beleggen en u speculeert op koerswinst. U hoeft dan de opbrengst van de handel niet aan te geven. Dit wordt dus anders als u met extra arbeid, dus bovenop uw beleggingsactiviteiten, vaak extra inkomsten verdient. In dat geval moet u de inkomsten wél aangeven als inkomsten uit overige werkzaamheden of winst uit onderneming. De grens is dun!

Verkoper van een NFT en belastingen

Een privé persoon die een NFT verkoopt zal al snel aanlopen tegen heffing in box 1 (resultaat of winst). De privé persoon zal in eerste instantie wellicht stellen dat het wellicht "hobby" is geweest, maar deze stelling lijkt lastig haalbaar. De zakelijke kosten zijn in dit geval wel aftrekbaar en verkoop vanuit een bv is veelal aantrekkelijker.

Noot NFT en belastingen

Wij adviseren steeds meer over bitcoins, crypto en NFT's. Onze specialisten helpen u graag bij de fiscale advisering. U kunt uw vraag e-mailen en wij zullen deze dan (vrijblijvend) beantwoorden binnen 48 uur (tenzij in weekenden).

Deel deze pagina

Laatste update op 04-01-2022
Artikel gemaakt op 26-11-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Inkomstenbelasting Box 3 Besparen in box 3 Crypto munt en belastingen NFT en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap