print sitemap zoeken disclaimer contact

Polen en belastingen

Nederland speelt tijdens de EK voetbal op zondag 16 juni tegen Polen. Een mooie aanleiding om iets te vertellen over dit land en natuurlijk haar fiscaliteit.

Geografie en Bevolking

Polen, gelegen in Centraal-Europa, is een land met een rijke geschiedenis en een diverse cultuur. Het land grenst aan Duitsland in het westen, Tsjechië en Slowakije in het zuiden, Oekraïne en Wit-Rusland in het oosten, en Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad in het noordoosten. Het heeft ook een kustlijn aan de Oostzee in het noorden. De hoofdstad en grootste stad van Polen is Warschau, terwijl andere belangrijke steden Krakau, Łódź, Wrocław, Poznań en Gdańsk zijn.

Polen heeft een bevolking van ongeveer 38 miljoen mensen, waarmee het een van de grootste landen in de Europese Unie is.

Geschiedenis en Cultuur

Polen heeft een rumoerige geschiedenis doorgemaakt, gekenmerkt door periodes van onafhankelijkheid en bezetting. Het Koninkrijk Polen werd in de 10e eeuw gesticht en vormde later de Pools-Litouwse Gemenebest, een van de grootste en meest invloedrijke staten van Europa in de 16e en 17e eeuw. In de 18e eeuw werd Polen echter opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk en Rusland, en het land verdween van de kaart tot het opnieuw onafhankelijk werd in 1918. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Polen onder communistische controle en bleef een satellietstaat van de Sovjet-Unie tot de val van het communisme in 1989.

De Poolse cultuur is rijk en divers, met een sterke nadruk op muziek, literatuur en kunst. Polen heeft een aantal wereldberoemde componisten voortgebracht, zoals Frédéric Chopin, evenals schrijvers als Adam Mickiewicz en Nobelprijswinnaar Wisława Szymborska. Traditionele volksmuziek en dans blijven populair, net als moderne kunstvormen.

Fiscaliteit in Polen

Belastingstelsel in polen

Het Poolse belastingstelsel bestaat uit verschillende soorten belastingen, waaronder inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw en accijnzen.

Inkomstenbelasting in polen

In Polen wordt de inkomstenbelasting (PIT) geheven op individuen en varieert afhankelijk van het inkomen. Er zijn twee schijven:

 • 12% voor inkomens tot 120.000 PLN per jaar.
 • 32% voor inkomens boven 120.000 PLN per jaar.

Daarnaast is er een solidariteitsheffing van 4% op jaarinkomens boven 1 miljoen PLN. Zelfstandigen en freelancers kunnen kiezen voor een vlaktaks van 19% of forfaitaire tarieven op basis van het soort activiteit. De belastingvrije som bedraagt € 8.000.

Vennootschapsbelasting in polen

De vennootschapsbelasting (CIT) in Polen bedraagt 19%, maar kleine ondernemingen met een jaaromzet tot 2 miljoen EUR kunnen in aanmerking komen voor een verlaagd tarief van 9%. Polen heeft ook een uitgebreid netwerk van belastingverdragen om dubbele belastingheffing te vermijden.

BTW in polen

De btw (VAT) in Polen heeft een standaardtarief van 23%. Er zijn ook verlaagde tarieven van 8% en 5% voor bepaalde goederen en diensten, zoals levensmiddelen, farmaceutische producten en sommige boeken en tijdschriften.

Andere Belastingen in polen
 • Andere belangrijke belastingen in Polen zijn accijnzen op alcohol, tabak en brandstoffen, evenals milieubelastingen en lokale belastingen zoals onroerendgoedbelasting.
 • Er geldt een partnerregeling in Polen (mits gehuwd)
 • Speciale tarieven voor innovatie
 • Speciale regeling voor monumenten
 • Premieheffing voor werkgevers voor bruto loon werknemers 19-22%. Werknemers dragen 14% bij.
 • Polen kent voor ingezetenen een schenk en erfbelasting
 • Polen kent een exit heffing van 19% (soms 3%) voor bedrijven.
Heffing over huurinkomsten in Polen

Daarnaast wordt er over particuliere huurinkomsten 8,5% belasting geheven tot € 25.000 per jaar en 12,5% over het meerdere. Kosten zijn niet aftrekbaar.

Belastingheffing voor niet ingezetenen

Specifieke inkomsten voor niet ingezetenen zijn belast tegen een lokaal tarief van 20%, geen aftrek van kosten (tenzij belastingverdrag van toepassing is). Dit gaat ondermeer om:

 • auteursrechten en vergoedingen IE of handelsnaam
 • vergoeding lease
 • inkomsten uit sport, cultuur, onderwijs, journalistiek
 • commissaris vergoedingen
 • inkomsten persoonlijke diensten
 • management en bestuurswerzaamheden
Fiscale Hervormingen en Beleid in Polen

Polen heeft de afgelopen jaren verschillende fiscale hervormingen doorgevoerd om het belastingstelsel te vereenvoudigen en de belastinginkomsten te verhogen. Een van de belangrijkste hervormingen was de invoering van de zogeheten "Polski Ład" (Pools Akkoord), dat onder andere lagere belastingtarieven voor lage inkomens en hogere belastingvrije drempels omvat.

Daarnaast heeft Polen stappen ondernomen om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. Dit omvat strengere regels voor transfer pricing, de introductie van een algemene antimisbruikbepaling (GAAR) en verbeterde samenwerking met andere EU-lidstaten en internationale organisaties zoals de OESO.

Conclusie

Polen is een dynamisch land met een rijke cultuur en een gevarieerd landschap. Het land heeft een stevig belastingstelsel dat voortdurend wordt aangepast om aan de veranderende economische omstandigheden te voldoen. Met zijn strategische ligging in Europa en zijn lidmaatschap van de Europese Unie, blijft Polen een belangrijke speler op het continent, zowel economisch als politiek.

De Poolse belastingdienst is onderverdeeld in 2 afdelingen (1) beheren en innen (2) beroepszaken.

Vragen over zakendoen in Polen?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 07-06-2024
Artikel gemaakt op 07-06-2024
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Polen Belastingheffing in polen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap