print sitemap zoeken disclaimer contact

Uw vakantiewoning en de Franse fiscus

Let op, onderstaande informatie is verouderd. Onze advisering beperkt zich tot de Nederlandse fiscaliteit en de gevolgen voor de Nederlandse belastingheffing bij emigratie of aankoop van een woning in het buitenland. Voor advies over de Franse belastingwetgeving verwijzen wij u graag naar een lokale belastingadviseur.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elk land kent zijn eigen regels en wetten, zo ook Frankrijk. Ik hoor een klant nog zo zeggen: "Bureaucratie is een Frans woord, ik weet nu waarom." De Franse fiscus gaat iets anders met uw woonhuis om dan de Nederlandse. Met de verhuur van vakantiewoningen houden zij zich niet bezig, tenzij u in Frankrijk daadwerkelijk ook fiscaal woont. U hoeft dus over de verhuur van uw vakantiewoning in Frankrijk aldaar geen belasting te betalen. Wel eventueel toeristenbelasting, maar dat is een schijntje. In Nederland hoeft u ook niets over uw huurinkomsten te betalen, dus dit is netto geld.

Verkoop van een Franse woning

Bij verkoop van uw vakantiewoning moet u wel over de winst die u op het huis maakt belasting betalen, in Nederland is dit niet zo. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de hoogte van de winst die u op uw vakantiewoning maakt en het aantal jaren dat ligt tussen de aankoop en verkoop van de vakantiewoning (Taxe sur la plus-value). Dit geldt overigens alleen voor Franse vakantiewoningen. Woont u permanent in Frankrijk, dan geldt deze winstbelasting niet. Of dit niet in strijd is met EU wetgeving laat zich nog bezien, voorlopig heeft u ermee te maken, het is niet anders.

Hoe langer u de woning heeft, hoe lager de heffing in Frankrijk is. De eerste 5 jaar heeft u geen vrijstelling en na 15 jaar bent u van het gezeur af en is de verkoop belastingvrij. De belasting die u over de meerwaarde van uw woning na verkoop moet betalen kan wel worden gedrukt met de uitgaven die u in de loop der jaren heeft gedaan ter verbetering van de woning. Maar ook de aankoopkosten (notariskosten, makelaar) mag u opvoeren.

Tips Franse woning

  1. Gaat u zelf klussen, vraag dan altijd een factuur. De bonnen mag u vermenigvuldigen met 3 en dit bedrag mag u van de winst bij verkoop afhalen.
  2. De belastingheffing op de verkoopwinst is beperkt tot 26% (per 01-01-2004).
  3. Het is niet verstandig om een woning in Frankrijk zwart te betalen, de Nederlandse fiscus is u al snel op het spoor en uw verkoopwinst is hierdoor al snel erg hoog.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-07-2021
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Frankrijk Vakantiehuis in Frankrijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap