print sitemap zoeken disclaimer contact

Frans onroerend goed in B.V.

Let op, onderstaande informatie is verouderd. Onze advisering beperkt zich tot de Nederlandse fiscaliteit en de gevolgen voor de Nederlandse belastingheffing bij emigratie of aankoop van een woning in het buitenland. Voor advies over de Franse belastingwetgeving verwijzen wij u graag naar een lokale belastingadviseur.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U kunt uw bedrijfspand of vakantiewoning in Frankrijk in privé, via een Franse rechtspersoon of in een Nederlandse B.V. kopen. Als u het onroerend goed in een B.V. koopt, dan bent u bij overdracht van de aandelen in de B.V. al snel in Frankrijk overdrachtsbelasting verschuldigd. Dit is niet zo als er meer in de B.V. gebeurt dan alleen onroerend goed verhuren, het vermogen moet dan voor meer dan 50% uit andere zaken bestaat.

Toelichting

Een Nederlande B.V. is geen transparant lichaam, maar een lichaam met een onroerend goed vennootschap (société à prépondérance immobilière). Bij verkoop of een herstructurering bent u dan in Frankrijk overdrachtsbelasting (droits d'enregistrement) verschuldigd. De koper moet dit betalen. Als de koper niet zou betalen, kan ook de verkoper aansprakelijk worden gesteld. De overdrachtsbelasting is in Frankrijk iets lager dan in Nederland, namelijk 5%.

Overdrachtsbelasting in Frankrijk

Deze overdrachtsbelasting is door de koper verschuldigd, maar ook de verkoper kan voor de betaling van deze taks mee aansprakelijk gesteld worden.

Rechter en de wet

Er zijn diverse uitspraken die stelden dat bij een transactie voor een Nederlandse notaris geen belasting in Frankrijk is verschuldigd. Om van het gezeur af te zijn heeft Frankrijk eind 2009 de wet aangepast. Nu is het helder, er is overdrachtsbelasting verschuldigd.

Tips

U kunt onder de regeling uit komen door extra vermogen of een Nederlands pand in de B.V. onder te brengen. De in Nederland betaalde overdrachtsbelasting kan waarschijnlijk met in Frankrijk verschuldigde overdrachtsbelasting worden verrekend.

B.V. in Frankrijk

Let erop dat de B.V. een vaste inrichting in Frankrijk heeft, de B.V. moet dan ook in Frankrijk belasting betalen over haar winst. Vergeet niet hiervan aangifte te doen.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-07-2021
Artikel gemaakt op 15-01-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Frankrijk Frans onroerend goed in BV

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap