print sitemap zoeken disclaimer contact

Controle op tweede huis in Frankrijk

Let op, onderstaande informatie is verouderd. Onze advisering beperkt zich tot de Nederlandse fiscaliteit en de gevolgen voor de Nederlandse belastingheffing bij emigratie of aankoop van een woning in het buitenland. Voor advies over de Franse belastingwetgeving verwijzen wij u graag naar een lokale belastingadviseur.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Big brother is watching you. De Belastingdienst gaat alle Nederlanders die een tweede huis in Frankrijk hebben strenger controleren. Dankzij gegevens die de Franse fiscus binnenkort zal overhandigen, kan de Belastingdienst iedere Nederlandse belastingplichtige met een tweede huis in Frankrijk achterhalen. Dat zijn naar schatting zo'n 250.000 huishoudens.

Mijn huidige ervaring leert dat de Franse fiscus al in staat is van zo'n 5.000 Nederlandse belastingplichtigen de gegevens boven tafel te krijgen. Die gegevens, veelal mensen die recent een tweede huis in Frankrijk hadden aangeschaft, werden toen aan de Nederlandse fiscus overhandigd. Eerlijk is eerlijk, dit is sneller dan ik had verwacht. Als u kunt aantonen dat u dit huis met "eerlijk" geld heeft gekocht en heeft opgegeven in uw aangifte inkomstenbelasting in Nederland, is er niks aan de hand en behoort u niet tot de risicogroep. Het gaat de Belastingdienst met name om de financiering van de aankoop, niet zozeer om de opgave in uw aangifte. Nederland heeft met Frankrijk (evenals met veel andere landen) een belastingverdrag gesloten om dubbele belasting te voorkomen. Omdat het bezit van een huis al in Frankrijk wordt belast, gebeurt dat in Nederland niet meer. Door te achterhalen hoe zo'n tweede huis is gefinancierd, hoopt de Nederlandse fiscus meer zicht te krijgen op zwart geld.

Als u onder de risicogroep valt of een vermoeden heeft dat dit zo is, neemt u dan contact op met een gespecialiseerde belastingadviseur. U kunt dan door hem of haar laten onderzoeken of u iets moet doen of niet. Wellicht kunt u gebruik maken van de inkeerregeling (opbiechten bij de Belastingdienst, zonder boete, wel heffing). Wellicht maakt u zich onnodig ongerust en kan de adviseur u dit bevestigen. Als u er niet uitkomt, belt u mij dan gerust.

Bron: 30 december 2003 NRC Handelsblad.

Aanvulling mr. D.J.B. Jongbloed (oktober 2004)

Fiscus krijgt informatie

Den Haag, 20 januari 2005

Via een uitwisselingsverdrag met Frankrijk heeft de Belastingdienst de beschikking gekregen over tienduizenden notariƫle aktes met informatie over Nederlandse belastingplichtigen die onroerend goed hebben gekocht / verkocht in Frankrijk. Nederlandse ingezetenen moeten hun buitenlandse vermogen aangeven in hun aangifte inkomstenbelasting. Voorbeelden van buitenlands vermogen zijn buitenlandse bankrekeningen, in het buitenland aangehouden beleggingen of participaties en buitenlandse onroerende zaken. Buitenlandse onroerende zaken worden in principe belast in het land waar ze zijn gelegen, maar belastingplichtigen moeten wel bij de Nederlandse fiscus aangeven dat zij over een onroerende zaak in het buitenland beschikken. De informatie uit de Franse aktes zal dus veelal niet direct leiden tot belastingheffing over de onroerende zaak in Frankrijk, maar is wel belangrijk voor het aangiftegedrag (compliance) van belastingplichtigen en om te onderzoeken hoe de onroerende zaak is gefinancierd. Belastingplichtigen hebben de mogelijkheid om hun aangiften over oude jaren alsnog vrijwillig te verbeteren. Daartoe moeten zij de juiste en volledige informatie geven over hun buitenlandse vermogen. Er wordt dan geen boete opgelegd. Sinds de start van het project hebben 2.500 belastingplichtigen gebruik gemaakt van deze inkeerregeling.

Deel deze pagina

Laatste update op 21-07-2021
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Frankrijk Fiscus zoekt in Frankrijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap