print sitemap zoeken disclaimer contact

Verhuurdersheffing over leegstaande woning

Volgens de Belastingdienst is de verhuurdersheffing ook van toepassing bij leegstand. Als een woning op peildatum wordt gereno-veerd (of bij een verbouwing) is de verhuurdersheffing niet van toepassing. Er loopt echter een procedure over leegstand en ver-huurdersheffing bij de Rechtbank, in dit artikel een toelichting.

Nieuws verhuurdersheffing 2022-2023

De verhuurdersheffing wordt  volgens het regeerakkoord Rutte IV (bekend geworden in december 2021) afgeschaft. Wanneer de heffing wordt afgeschaft is nog niet bekend, wij verwachten dat de afschaffing in 2022 zal plaatsvinden.

Verhuurdersheffing als woning leeg staat

De Rechtbank is in een tussenuitspraak tot een voorlopige conclusie gekomen. Bij leegstand moet aan de hand van de bestemming worden bepaald of er verhuurdersheffing moet worden betaald. Er is geen verhuurdersheffing verschuldigd als woningen bestemd zijn voor sloop of verkoop en op dat moment leegstaan of tijdelijk worden verhuurd. Dan is er dus geen verhuurdersheffing verschuldigd.

Als woningen gerenoveerd worden en de bestemming hebben om na de renovatie te worden verhuurd (tegen sociale huurprijs) vallen ze wel onder de verhuurdersheffing.

In deze procedure was een woningcorporatie van mening dat er geen verhuurdersheffing is verschuldigd. Een woning die tijdelijk leegstaat (door wachten op nieuwe huurder, renovatie of onderhoud) valt gewoon onder de verhuurdersheffing. Als de woningcor-poratie aannemelijk kan maken dat de woning niet langer bestemd is om te worden verhuurd (tegen sociale huurprijs), dan kan dit anders zijn. Partijen gaan met elkaar in overleg. De zaak is aangehouden.

Bron verhuurdersheffing bij leegstand

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 31 augustus 2017, nr. 16/4598T.

Vragen over de verhuurdersheffing?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Verhuurdersheffing Rechtspraak verhuurdersheffing Verhuurdersheffing bij leegstand

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap