print sitemap zoeken disclaimer contact

DGA met rekening courant schuld

Actie DGA voor eind 2023

Als u als DGA een schuld aan uw BV heeft van € 700.000 (of beter € 500.000) of meer moet u voor eind 2023 nog actie ondernemen. Leningen vanuit de BV voor de eigen woning tellen niet mee.

De wet Excessief lenen

De eerste gevolgen van de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap zijn aanstaande. De eerste peildatum is 31 december 2023. Indien de directeur-groot aandeelhouder op die datum omvangrijke schulden heeft bij zijn eigen B.V. kan dat leiden tot belastingheffing. Hoe zit het ook alweer?

  • De wet leidt er kortgezegd toe dat de aanmerkelijkbelanghouder geconfronteerd wordt met een fictief voordeel, indien de totale schuldpositie bij zijn eigen B.V. te hoog is.
  • Voor de beoordeling van de schuldpositie van de aanmerkelijkbelanghouder tellen ook schulden van diens partner en verbonden personen mee.
  • Op basis van de wettelijke regeling wordt belasting geheven over een voordeel dat niet daadwerkelijk is genoten; deze banedering kan uiteraard leiden tot liquiditeitsproblemen.
  • Aanmerkelijkbelanghouders die op de peildatum 31 december 2023 meer dan € 700.000 hebben geleend van hun eigen B.V. moeten inkomstenbelasting in box 2 betalen voor zover de bedragen die zijn geleend bij de eigen B.V. hoger zijn dan € 700.000.
  • Leningen die kwalificeren als een zogenoemde eigenwoninglening tellen hierbij niet mee.

Indien sprake is van schulden bij de eigen B.V. boven het bedrag van € 700.000 , is het raadzaam te laten beoordelen of er mogelijkheden zijn te belastingheffing weg te nemen of te matigen.

Belastingplan 2024

Eind oktober 2023 is besloten om de grens per eind 2024 van € 700.000 weer te verlagen tot € 500.000. De eerste kamer moet hierover nog akkoord geven. Overleg met uw adviseur omtrent een mogelijke afbouw in 2023 en 2024. 

Advies bij excessief lenen van de eigen vennootschap

Wij helpen u graag om de belastingdruk te beperken. De wet leidt tot belastingheffing over inkomen dat niet daadwerkelijk is genoten. Hoe eerder u uw schuldposities beoordeelt en hierop actie onderneemt, hoe meer er mogelijk is om deze heffing te voorkomen. Neem daarom gerust contact op met een van onze specialisten.

Vragen over excessief lenen of schuld DGA aan eigen BV?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 30-11-2023
Artikel gemaakt op 30-11-2023
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Inkomstenbelasting Box 2 Excessief lenen bij de eigen vennootschap DGA met rekening courant schuld

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap