print sitemap zoeken disclaimer contact

FIOD mag afluisteren

De Belastingdienst kan al bankrekeningen "aftappen". Vanaf deze zomer mogen ze ook telefoons tappen en informanten inzetten. Bijzondere opsporingsdiensten en de politie mogen afluisteren en bij mensen infiltreren. De inspectie SZW mag dit sinds enkele jaren ook. De FIOD mag dit vanaf de zomer van 2018 eveneens. De wetswijziging is reeds aangenomen. Insteek is om de georganiseerde misdaad effectiever aan te kunnen pakken.

Noot fiscaal jurist over afluisteren FIOD

Er is altijd een spanningsveld tussen privacy en rechtsorde. Deze stap is een forse stap voorwaarts voor de FIOD. Uiteindelijk moet de rechter-commissaris (en Officier van Justitie) wel toestemming geven voor het afluisteren maar de toets is hierbij marginaal. Wat opmerkelijk is, is dat de wetgeving er zonder echt debat en / of ruchtbaarheid is doorgevoerd.

In het verleden werd er ook al afgeluisterd, edoch hiervoor moest de FIOD dan de hulp van de politie inroepen. Deze stap is dadelijk niet meer nodig. De FIOD kan hierdoor slagvaardiger en sneller optreden. Of de FIOD voldoende ervaring en menskracht heeft is niet geheel duidelijk. De FIOD zal in de toekomst sneller telefoontaps inzetten om bedrijven en particulieren af te luisteren.

Bron afluitsteren FIOD

Staatsblad 15 december 2017.

FIOD Onderzoek? Bel gerust voor een afspraak

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Formeel belastingrecht FIOD onderzoek Rechtspraak en berichten FIOD FIOD mag afluisteren

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap