print sitemap zoeken disclaimer contact

FIOD neemt administratie in beslag

De FIOD neemt de administratie van een belastingplichtige in beslag en hierdoor kan de belastingplichtige niet op tijd aangifte doen. Er volgt een verzuimboete. Is dit terecht? Is sprake van AVAS (afwezigheid van alle schuld) of niet?

Geen aangifte kunnen doen door FIOD

Henk is "uitgenodigd om aangifte te doen". De administratie over dit jaar is door de FIOD in beslag genomen. Er is aan Henk uitstel verleend voor het indienen van de aangifte. Uiteindelijk doet Henk niet op tijd aangifte en krijgt hij een boete van ruim € 200 (verzuimboete). De vraag is of dit terecht is. Henk vindt van niet, hij is niet in de gelegenheid geweest om tijdig een juiste aangifte in te dienen. De rechter is het niet met Henk eens, de redenen:

  • Henk heeft een herinnering ontvangen;
  • De aangifte is niet tijdig ingediend;
  • Het inkomen van Henk is (volgens eigen zeggen) nihil, dan had hij gewoon tijdig aangifte kunnen doen;  
  • De bewijsnood komt voor rekening en risico van Henk;
  • Het is niet aannemelijk dat Henk geen enkel verwijt kan worden gemaakt; 
  • Van AVAS is om die reden geen sprake.

Omdat het allemaal zo lang heeft geduurd, wordt de boete iets verminderd, namelijk tot € 180.

Bron FIOD en inbeslagname administratie

Rechtbank Gelderland d,d, 11 juni 2018 (ECLI:NL:RBGEL:2018:2555.

Deel deze pagina

Laatste update op 04-07-2018
Artikel gemaakt op 03-07-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Formeel belastingrecht FIOD onderzoek Rechtspraak en berichten FIOD Beslag FIOD en aangifte doen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap